четвер, 08 липня 2010 16:02

Цукор допомагає впоратись зі стресом

Цукор допомагає впоратись зі стресом

Психологи з Університету Нового Південного Уельсу і Квінслендського університету (обоє - в Австралії) виявили, що солодкі напої можуть знижувати у людей рівень стресу і агресії.

У рамках експерименту вчені поїли групу чоловіків і жінок лимонадом, підсолодженим або з цукром, або штучним цукрозамінники. Потім піддослідним давали серію завдань, що викликають стрес. Найскладнішим з них було підготовлення промови. У частини піддослідних дослідники провокували додаткову знервованість: після виступу їм говорили, що їхня мова була нудною і їй розчарувала.

Результати показали, що ті, хто випили до тесту лимонад з цукром, попадалися на вудку психологів рідше і не так сильно переживали, почувши негативні відгуки про свій виступ.

За словами фахівців, цукор (глюкоза) потрібен мозку для здійснення виконавчих функцій, серед яких - здатність контролювати дії. А додаткова кількість глюкози забезпечує мозок енергією, необхідною для стримування агресивних імпульсів, що виникають, коли нас провокують і сердять.

Втім, цукор далеко не завжди має заспокійливий ефект. Дослідниками було зроблено вельми несподіване спостереження: виявилося, що добровольці, яких не провокували після виголошення промови, ставали більш агресивними, випивши лимонад з цукром. Пояснити, чому цукор чинить на спокійну людину збудливу дію, вчені поки не можуть.

Компьюлента

Зараз ви читаєте новину «Цукор допомагає впоратись зі стресом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути