Багаті вуглеводами продукти, які швидко перетворюються на глюкозу і надходять у кров, особливо небезпечні для жінок. Вчені з Національного онкологічного інституту в Італії з"ясували, що вони підвищують ризик розвитку серцево-судинних захворювань саме в жінок - у чоловіків такий ефект не виявили.
Під час дослідження, результати якого опубліковані в журналі Archives of Internal Medicine, вчені звернули увагу не тільки на кількість спожитих вуглеводів, але і на їхній глікемічний індекс, що визначає, наскільки швидко і на яке значення підвищується рівень глюкози в крові після вживання конкретних продуктів. За учасниками експерименту спостерігали вісім років, вивчивши раціон і стан здоров"я більш ніж 15 тисяч чоловіків і 32 тисяч жінок.
З"ясувалося, що серед тих жінок, які їли багато вуглеводів з високим глікемічним індексом, серцево-судинні захворювання зустрічалися вдвічі частіше, ніж у тих, хто намагався їх уникати. Дослідники вважають, що на процес підвищення рівня глюкози в крові впливають гормони: жіночий естроген прискорює цей процес, а чоловічий андроген - уповільнює.
На думку авторів дослідження, вуглеводи з високим глікемічним індексом сприяють підвищенню концентрації у крові жирних кислот і зниження рівня хорошого холестерину, що й стає сильним фактором ризику для розвитку серцевих захворювань.
Учені підкреслюють, що негативний вплив на серцево-судинну систему впливає часте споживання саме продуктів з високим глікемічним індексом, а не вуглеводів взагалі.
Високий глікемічний індекс у вівсяних пластівців, білому хлібі та білому рисі. Низький індекс - у продуктів з цільного зерна. Дослідники пропонують жінкам також уважно стежити за вмістом у продуктах цукру і намагатися уникати їжі, де його занадто багато.
Продукти з цукром - це зайві калорії, які також негативно впливають на стан серцево-судинної системи.
Коментарі