середа, 07 квітня 2010 16:40

Цукор в Україні подешевшав більше ніж на чверть

Цукор в Україні подешевшав більше ніж на чверть

Ажіотажне зростання цін на цукор завершилося. За станом на сьогоднішній день оптова ціна білого піску становить близько 7 тис грн за тонну. Таким чином, вартість цукру трохи більше ніж за місяць впала на чверть. Ще в лютому за тонну продукту просили 9,4 тис грн.

Зниження цін на цукор обумовлене в першу чергу збільшеною потребою у вільних коштах сільгоспвиробників, яким потрібно проводити посівні роботи.

Як зазначають фахівці аналітичного департаменту Української аграрної конфедерації, на зниження вартості цукру також вплинув обвал цін на світових ринках - з 755 дол за тонну в кінці січня до 504 дол зараз.

Нагадаємо, що світові ціни на цукор, що досягли історичного максимуму на початку року, були однією з основних причин подорожчання цукру в Україні.

На цей чинник посилалися учасники ринку, пояснюючи власне зростання цін, зокрема перевіряючим органам і Антимонопольному комітету. Зараз, коли світові ціни впали, українські компанії, навпаки, не схильні перебільшувати значення цього чинника.

"Світові ціни впливають дуже мало, оскільки імпорт цукру в країну незначний", - зазначила начальник відділу маркетингу компанії "Астарта" Світлана Романченко.

Як зазначає виконавчий директор "Цукрового союзу "Укррос" Володимир Григоревський, ціни на цукор ще більше впадуть в середині квітня. Саме на цей період призначені постачання на внутрішній ринок бразильського сирцю. "Наша компанія розраховує, що середня ціна на цукор в Україні за підсумками року становитиме 6,5-7 тис грн за тонну", - констатує Григоревський.

На сьогоднішній день об"єктивних причин для повторного стрибка цін і повернення до рівня 9 тис грн за тонну учасники ринку не бачать, проте не беруться прогнозувати, як поводитиметься ринок через кілька місяців. "У грудні ми теж не припускали, що буде такий ажіотаж, - говорить Романченко. - Все можливо, особливо влітку, коли попит максимальний".

Дело

Зараз ви читаєте новину «Цукор в Україні подешевшав більше ніж на чверть». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути