В Україні повсюдно дорожчає цукор. Рекордні ціни у Львові – до 12 гривень за кіло ваговий, фасований у пакетах на 30–50 коп. дорожче.
У Харкові 10 грн за кіло вже стало реальністю в багатьох магазинах і навіть на ринках, у Дніпропетровську солодкий пісок продають по 9 грн, в Одесі та Києві – по 9–10. У столиці можна знайти на вагу і за 8,50, але він мокрий і збивається у грудки.
Керівник консалтингової компанії "ААА" Сергій Наливка стверджує, що через дефіцит українського "піску" ціни вже в січні можуть піднятися до 12 грн, у лютому-березні – до 15 грн за кг.
Якщо уряд не забезпечить у найближчі місяць-два ввезення хоча б 100 тисяч тонн імпортного цукру, то як би не довелося видавати цукор по картках.
"У 2009-му Кабмін пізно, лише в листопаді, розподілив квоти на імпорт 260 тис. тонн сирцю, які могли б майже повністю перекрити дефіцит у 300 тис. т. У результаті на кінець грудня завезено всього близько 80 тис. т, з них розмитнено 51 тис. т, це і призвело до підвищення цін. Український цукор закінчиться у травні, до цього часу необхідно розподілити квоти на 2010 рік і хоч щось завезти", – сказав Наливка.
У той же час глава асоціації "Укрцукор" Микола Ярчук заявив нам, що дефіциту цукру не буде, хоча в минулому році його в Україні і зібрано менше необхідного на 250–300 тис. т, тому що до травня обов"язково надійде імпорт.
А ось ціни будуть на рівні світових.
"Зараз тонна цукру коштує на Лондонській біржі $755 у великому опті (в роздробі вийде приблизно $1/кг, або 8–8,5 грн/кг), тому зараз всі ціни в Україні вищі за 9 грн/кг – це спекуляція на панічних настроях населення. Великі трейдери скупили ще восени цукор на заводах по 6–6,5 грн за кіло і зараз намагаються заробити. Треба не піддаватися паніці, не купувати про запас цукор по 10–12 грн/кг, тому що до весни, коли завезуть імпорт, ціна обов"язково упаде до 8,5 грн/кг", – прогнозує Ярчук.
За матеріалом Сегодня
Коментарі
5