понеділок, 09 березня 2009 16:42

Чорні дірки здатні "випускати" інформацію

Чорні дірки здатні "випускати" інформацію

Нову властивість чорних дірок встановив британський фізик Стівен Хокінг. На його думку, чорні дірки здатні "випускати" інформацію. Нова теорія повинна повністю поміняти ставлення вчених до цих об"єктів. Виступаючи на науковій конференції в Дубліні, учений заявив, що раніше помилявся, стверджуючи, що чорні дірки знищують все, що в них потрапляє.

"Інформаційний парадокс чорних дірок" - одна з головних загадок сучасної астрофізики, пояснює британська корпорація Бі-Бі-Сі, і нове дослідження професора Хокінга, ймовірно, допоможе його усунути.

Теорія чорних дірок, запропонована Хокінгом в 1975 році, вважається одним з головних проривів в даній сфері.

Раніше Хокінг вважав, що чорна дірка - це космічний об"єкт, більшість властивостей якого встановити неможливо (виняток становить, наприклад, його маса). Британський професор з"ясував, що після формування чорна дірка починає втрачати масу, випускаючи "випромінювання Хокінга", але вважалося, що це випромінювання має випадковий характер і не дає інформації про вміст чорної дірки.

Тепер Хокінг прийшов до думки, що не все, що знаходиться в межах чорної дірки, назавжди втрачається для решти всесвіту. Відповідно до законів квантової фізики, інформація не може бути втрачена повністю, вказує учений. Раніше він вважав, що украй висока гравітація чорної дірки якимсь чином дозволяє порушити квантові закони.

"Я роздумував над цією проблемою 30 років і тепер знайшов відповідь", - стверджує фізик.

"Випромінювання Хокінга" все-таки містить інформацію, і чорна дірка, таким чином, не створює принципової проблеми для розуміння минулого і майбутнього.

Нова теорія Хокінга також позбавляє людство надії на те, що чорні дірки можуть послужити "машинами часу" або "воротами в інші всесвіти".

"Мені шкода турбувати поклонників наукової фантастики. Але якщо ви впадете в чорну дірку, енергія вашої маси повернеться в наш всесвіт в зміненій формі", - указує Хокінг.

Очевидно, що відмова від колишніх поглядів нелегко далася професорові. Зокрема, він програв давнє парі своєму науковому опонентові Джону Прескілу. За умовами суперечки, той, що програв зобов"язаний подарувати переможцеві будь-яку енциклопедію на його вибір: Хокінгу довелося дістати для Прескіла бейсбольну енциклопедію.

Прескіл був задоволений перемогою, але повідомив, що так і не зрозумів суті нових побудов суперника. Він запропонував дочекатися докладної наукової публікації на цю тему - Стівен Хокінг обіцяє, що вона вийде в наступному місяці.

Основна сфера досліджень Хокінга - космологія і квантова гравітація. Його головні досягнення: застосування термодинаміки до опису чорних дірок, розробка теорії про те, що чорні дірки "випаровуються" за рахунок явища, що отримало назву випромінювання Хокінга.

21 липня 2004 року Хокінг презентував доповідь про вирішення парадоксу зникнення інформації в чорній дірці.

Недавно британські учені встановили в Кембриджському університеті новий суперкомп"ютер "Космос", за допомогою якого фізики збираються моделювати історію Всесвіту, починаючи з Великого Вибуху. Головним дослідником комп"ютерного космологічного консорціуму є Стівен Хокінг.

За матеріалом NEWSru.com

Зараз ви читаєте новину «Чорні дірки здатні "випускати" інформацію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути