Дефіцит ванілі на світовому ринку поставив під загрозу виробництво традиційного морозива. Ціни на ваніль виросли до рекордних позначок, які в десятки разів перевищують колишній рівень.
Ваніль широко використовується для виготовлення десертів і алкогольних напоїв, а також в тютюновій і парфумерній промисловості.
За даними організації Eurovanille, ціна стручків ванілі раніше цього літа перевищила 600 доларів за 1 кг проти 25 в 2011 році. У серпні вона повернулася до позначки приблизно 500 доларів за 1 кг, але обсяги поставок і якість товару залишаються нижче звичних показників.
Дефіцит викликали несприятливі природні умови на Мадагаскарі, найбільшому постачальнику натуральної ванілі на світовий ринок (80-85%). Більше третини останнього врожаю було знищено через посуху і тропічний циклон Енаво, які вирували на острові.
Найбільше від дефіциту постраждали дорогі сорти морозива і ремісниче виробництво (для дешевих ласощів вже давно використовують штучні ароматизатори). Ряд виробників в Європі і США змушені прибрати ванільне морозиво з меню.
Іншим компаніям довелося істотно підняти на нього ціни. Так, Nestle підвищила вартість морозива Movenpick в Швейцарії на 2,5% в цьому році.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 3 причини їсти морозиво у спеку
У ряді регіонів США ваніль через дефіцит перестали продавати на вагу, і замість 120-140 стручків на фунт (1 фунт = 453 г) виробники ванільного екстракту і морозива тепер закуповують партії по 25 стручків.
Eurovanille обіцяє оцінити перспективи врожаю на наступний рік в жовтні-листопаді, коли почнеться сезон цвітіння ванільних ліан на Мадагаскарі.
Нещодавно світ пережив період істотного надвиробництва ванілі, оскільки на тлі високих цін 2003 року більше мадагаскарських фермерів переключилися на неї. Обвал цін і низький попит розорили багатьох виробників, які спалили посадки ванілі і повернулися до більш вигідних культур.
Коментарі