четвер, 06 серпня 2009 11:12

Астронономи сфотографували рідкісну зірку

Автор: Фото ESO
  Зірка HD 87643
Зірка HD 87643

Фотографія рідкісної зірки HD 87643, оточеної незвичайної форми туманністю, дозволила виявити у неї компаньйона. Відкриття було зроблене астрономами з Європейської південної обсерваторії (ESO). Деталі відкриття описуються в прес-релізі на сайті ESO. Система HD 87643 розташовується в сузір"ї Кіля.

В рамках дослідження учені використовували 2,2-метровий телескоп MPG, розташований в Чилі. Потім учені скористалися телескопом VLT, а також вивчили даний об"єкт за допомогою встановленого на телескопі інтерферометра. В результаті їм вдалося отримати фотографії об"єкту високої якості

Аналіз зображень дозволив визначити, що перед астрономами зірка рідкісного класу B[e]. Це означає, що вона є зіркою спектрального типу B, причому в спектрі присутні лінії випускання ("e" в назві означає "emission", тобто випускання).

Астрономи вважають, що насправді HD 87643 є подвійною системою. В цьому випадку викиди пилу пояснюються гравітаційною взаємодією компаньйонів. Учені обчислили, що ці викиди відбуваються з періодичністю від 15 до 50 років.

Lenta.ru

Зараз ви читаєте новину «Астронономи сфотографували рідкісну зірку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути