понеділок, 30 березня 2009 15:28

Учений розгадав таємницю тунгуського метеориту

Учений розгадав таємницю тунгуського метеориту

Тунгуська катастрофа 1908 року, причини якої до кінця не розгадані досі, сталася через вибух насиченої воднем частини ядра комети, при цьому велика частина ядра комети вціліла і, можливо, продовжує обертатися навколо Сонця, стверджує петербурзький астроном Едуард Дробишевський.

У басейні річки Подкамєнная Тунгуска, на території нинішньої Евенкії, 30 червня 1908 року пролетіла і вибухнула вогняна куля. Експедиція, що дісталася в район катастрофи у 1927 році, натрапила на повалений ліс на площі, що приблизно дорівнює сучасній Москві. Однак на місці вибуху не було виявлено ні слідів від падіння, ні уламків самого космічного тіла. Висувалося близько ста гіпотез - від вибуху інопланетного зорельота до детонації природного газу, що вирвався з тектонічної тріщини .

Доктор фізико-математичних наук Едуард Дробишевський, головний науковий співробітник Фізико-технічного інституту імені Іоффе РАН, вважає, що Тунгуську катастрофу можна пояснити в рамках створеної ним теорії походження короткоперіодичних комет.

Згідно з цією теорією, ядра комет утворюються при вибухах крижаних оболонок небесних тіл, подібних супутникам Юпітера Калісто і Ганімеду. У крижаних оболонках, на думку Дробишевського, під дією потужного магнітного поля Юпітера виникає сильний струм, і йде процес електролізу льоду - у ньому накопичуються водень і кисень, які зрештою вибухають. Крижані уламки і стають ядрами комет, вважає вчений.

Вибух оболонки Калісто, неминучий на його думку в майбутньому, може призвести до появи безлічі таких комет і до випадання "дощу" крижаних уламків на поверхні Землі, що може призвести до загибелі цивілізації.

У статті, розміщеній в електронній бібліотеці Корнеллського університету, вчений пише, що головні особливості Тунгуської катастрофи можуть бути легко пояснені в рамках його теорії.

На його думку, у 1908 році в земну атмосферу по дотичній увійшло крижане ядро комети, насичене розчиненим воднем і киснем. Швидкість тіла складала близько 20 кілометрів на секунду, розмір від 200 до 500 метрів, а маса - від 5 до 50 млн тон. Частина ядра масою близько мільйона тон здетонувала на великій висоті, і вибух створив характерну картину поваленого лісу на землі та інші явища.

"Основна частина ядра пройшла крізь земну атмосферу і вийшла в космос. Це тіло рухається зараз по орбіті короткоперіодичної комети, і згодом може бути ідентифіковане", - пише вчений, стверджуючи при цьому, що падіння всього ядра комети на Землю призвело б до появи кратера діаметром від 3,5 до 8 кілометрів, і викиду пилу, який міг би призвести до кліматичної катастрофи.

Е.Дробишевський протягом багатьох років розвиває теорію, названу ним "Новою експлозивною космологією". Однак багато вчених вважають її дуже екзотичною - на їхню думку, факти, що спостерігаються можна пояснити і не вдаючись до цієї гіпотези. Однак і спростувати теорію вибухів крижаних оболонок наразі нікому не вдалося, оскільки вченим ще не вдалося отримати зразки кометної речовини.

За матеріалом РИА Новости

Зараз ви читаєте новину «Учений розгадав таємницю тунгуського метеориту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути