середа, 11 листопада 2009 16:57

Астрономи опублікували знімок підкови Чумацького Шляху

Астрономи опублікували знімок підкови Чумацького Шляху

Астрофізики з Європейської південної обсерваторії (ESO) опублікували панорамний знімок нічного неба. На ньому добре видно Чумацький Шлях, який завдяки формату знімка перетворився на арку.

Знімок став результатом спільної обробки 37 різних зображень. Крім великої кількості зірок і дуги Чумацького шляху на фотографії добре видно Місяць, який сходить. Знімок у високій якості можна переглянути тут.

Фото було зроблено в околиці VLT - комплексі телескопів, який розташований у пустелі Атакама в Чилі на висоті більше 2,6 кілометра над рівнем моря. Будинки телескопів можна бачити в лівій частині зображення.

VLT складається з восьми телескопів. Чотири 8,2-метрових мають власні імена: Анта, Куйен, Меліпал і Йепун, що на мові індіанців Мапуче означає "Сонце", "Місяць", "Південний хрест" і "Венера". Ще чотири 1,8 метрових телескопа власних назв не мають. Всі інструменти здатні працювати в режимі оптичного інтерферометра, що дозволяє їм отримувати знімки з дуже високою роздільною здатністю.

За матеріалом: Lenta.ru

Зараз ви читаєте новину «Астрономи опублікували знімок підкови Чумацького Шляху». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути