четвер, 17 вересня 2009 16:22

Учені знайшли за межами Сонячної системи планету, схожу на Землю

Учені знайшли за межами Сонячної системи планету, схожу на Землю

Європейські учені виявили першу планету за межами Сонячної системи, яка складається з каменя, як наша Земля. Вона розташовується дуже близько до своєї зірки, що унеможливлює існування на ній яких-небудь форм життя. Проте це велике відкриття для тих, хто намагається знайти життя у Всесвіті: в ній можуть існувати й інші подібні планети, де умови виявляться сприятливішими.

Нова планета, що отримала назву CoRoT-7b, - перша, щільність якої майже така ж, як у Землі - 4,7 г на кубічний см. Це дає підстави вважати, що вона має кам"янисту структуру. Такі планети важче знайти, оскільки вони значно менші за розмірами, ніж газоподібні.

На сьогоднішній день, за даними учених, за межами Сонячної системи виявлено 375 планет, що обертаються навколо 315 зірок. Проте більшість з них - це газоподібні космічні тіла, йдеться в статті італійської газети La Repubblica.

Те, що знову відкрита планета має кам"янисту структуру, ще не говорить про те, що її поверхня схожа на земну. Річ у тому, що CoRoT-7b розташовується всього за 2,5 млн км від своєї зірки. І та сторона планети, що завжди повернена до зірки (як наш Місяць - до Землі), розігріта до температури в 1000 градусів і вище і завжди покрита розжареною лавою. Інша сторона, на яку не потрапляє світло від зірки, є гірською поверхнею з температурою до 200 градусів нижче за нуль. Навряд чи можна припускати наявність на цій планеті води і життя, принаймні в тому вигляді, який відомий нам, наводить видання слова жінки-ученого Клер Муту з Марсельської астрофізичної лабораторії.

Зірка, навколо якої обертається нова планета, знаходиться на відстані майже 500 світових років від Землі. Ця зірка менша, ніж наше Сонце, і холодніша. CoRoT-7b здійснює коло навколо своєї зірки за 20 годин і рухається зі швидкістю 750 тис. км/год. Для порівняння, Меркурій, найближча планета до Сонця, облітає нашу зірку за 88 днів.

Учені давно прийшли до висновку, що для виникнення життя планета повинна бути твердою. "По суті, ми самі живемо на камені", - цитує "Інтерфакс" Арті Хартцеса, директора Тюрінгської обсерваторії в Німеччині.

"Це велике відкриття для тих, хто намагається знайти життя у Всесвіті. Була знайдена ще одна планета, дуже близько розташована до своєї зірки, і дозволяє вченим з упевненістю говорити, що вони виявлять інші планети, що нагадують Землю, далеко за її межами, де умови будуть сприятливішими для життя", - відзначає фахівець з екзопланет Алан Босс з американського Інституту Карнегі, повідомляє NEWSru.com.

Зараз ви читаєте новину «Учені знайшли за межами Сонячної системи планету, схожу на Землю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути