середа, 07 жовтня 2009 15:50

Величезні чорні дірки зіткнулися в сузір"ї Змієносця (ФОТО)

Автор: NASA
 

Астрономи NASA опублікували знімки ядра галактики NGC 6240, на яких добре видно дві яскраві точки - надмасивні чорні дірки, розташовані на відстані 3000 світлових років одна від одної. Знімки та їх опис доступні на сайті Американського космічного агентства.

Чорні діри - це регіони простору, де гравітація настільки сильна, що навіть світло не в змозі їх залишити. З цього, зокрема, випливає, що безпосередньо побачити чорну діру неможливо.

Однак матерія навколо дірки випускає електромагнітне випромінювання, розганяючись перед падінням на компактний об"єкт. У результаті активні чорні дірки з землі представляються як джерела електромагнітного випромінювання з особливими характеристиками спектру.

Галактика NGC 6240, яку вивчали астрономи, розташовується в сузір"ї Змієносця на відстані приблизно 400 мільйонів світлових років від Землі. Раніше дослідникам вже було відомо, що вона утворилася в результаті злиття двох галактик. У 2008 році "Хаббл" сфотографував NGC 6240 в оптичному діапазоні. Науковці використовували ці фотографії, наклавши на них результати спостережень телескопом Chandra даного зоряного скупчення в рентгенівському діапазоні.

Вчені вважають, що процес злиття двох чорних дір, що почався 30 мільйонів років тому, має завершитися через декілька сотень мільйонів років.

Астрофізики відзначають, що галактика NGC 6240 є відмінним кандидатом для вивчення питань динаміки злиття зоряних скупчень.

Зовсім недавно астрономи Європейської південної обсерваторії опублікували знімки туманності Полум"я, відомої також як NGC 2024. Туманність розташовується на відстані приблизно 3000 світлових років від Землі в сузір"ї Оріон. Її світло обумовлено великою кількістю молодих зірок, які постійно народжуються в даному регіоні.

Lenta.ru

Зараз ви читаєте новину «Величезні чорні дірки зіткнулися в сузір"ї Змієносця (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути