пʼятниця, 23 жовтня 2009 12:52

Зареєстрували найбільш віддалене скупчення галактик

Фахівці з Національного інституту астрофізики (Італія), Брістольського університету (Велика Британія) та Інституту астрономії ім. Макса Планка (Німеччина) повідомили про реєстрацію скупчення галактик JKCS041, що розташовується на відстані близько 10,2 млрд світлових років від Землі.

"Якщо врахувати, що скупчення утворюються дуже повільно, ця дистанція є чи не максимально можливою для об"єктів такого роду", - зауважує учасник дослідження Стефано Андреоні (Stefano Andreon).

Попередній "рекордсмен" - скупчення галактик XMMXCS J2215.9-1738, виявлене в 2006 році, - був віддалений від нашої планети на 9,2 млрд світлових років.

Об"єкт JKCS041 зареєстрував три роки тому інфрачервоний телескоп Сполученого Королівства; подальші спостереження, виконані за допомогою Канадсько-франко-гавайського телескопа і космічного телескопа NASA "Спітцер", дозволили оцінити відстань, яка відділяє JKCS041 від Землі. Вчені, однак, не були впевнені в тому, що цей об"єкт належить до класу скупчень.

Автори скористалися інформацією, переданою космічною рентгенівською обсерваторією NASA "Чандра", щоб остаточно класифікувати JKCS041. Як показав аналіз характеристик зареєстрованого рентгенівського випромінювання, у просторі між галактиками скупчення знаходиться гарячий газ, це значить, що процес формування JKCS041 вже завершився.

Деякі фахівці також припускали, що об"єкт являє собою "накладення" кількох груп галактик, що вишикувалися на лінії спостережень; вимірявши температуру і масу гарячого газу, дослідники виключили таку можливість. Нарешті, відсутність центрального радіоджерела переконало астрономів в тому, що виявлене рентгенівське випромінювання ніяк не пов"язано з розсіюванням фотонів реліктового випромінювання.

Повна версія звіту вчених буде опублікована в журналі Astronomy and Astrophysics, передає Центр рентгенівської астрономії "Чандра".

За матеріалом: Компьюлента

Зараз ви читаєте новину «Зареєстрували найбільш віддалене скупчення галактик». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути