четвер, 14 червня 2007 19:09

З неділі дні стають коротшими

До Ігоревської ікони Божої матері моляться у понеділок, 18 червня. Її захисту просять люди, на яких улаштовують гоніння. Свого часу серед таких був і сам князь Чернігівський і Київський Ігор (Ольгович).

У XII столітті його захопив у полон та заточив у монастирі в теперішньому Переяславі-Хмельницькому князь Ізяслав. Там Ігор сильно захворів та почав молитися. Одужав після прийняття постригу. Однак на той час київське віче вирішило розправитися з усіма Ольговичами, зокрема і з князем-ченцем.

У 1147 році до монастиря увірвалася група людей. Вони схопили Ігоря, вбили та поволокли вулицями міста. Останні години життя князь молився до ікони, яку пізніше назвали на його честь. Після бунту понівечене тіло Ігоря поховали. За словами літописців, до його мощей приходили за зціленням. Разом з іконою їх уважають чудотворними. Нині образ знаходиться в церкві святої Марії Магдалини в Єрусалимі. А мощі — у кафедральному соборі в Чернігові.

Преподобного Віссаріона згадують у вівторок, 19 червня. Він народився у Єгипті. Християнство прийняв підлітком. Відтоді жив як монах. Пройшов по святих місцях, побував у Єрусалимі та ще більше заглибився у життя відлюдника. Пішов подорожувати у пустелю. По дорозі до нього приєднувалися учні. Якщо їм хотілося пити, він міг зробити гірку пустельну воду солодкою. Віссаріон також ходив по воді. Пізніше преподобний прийняв обітницю мовчання, харчувався раз на тиждень. Якось у молитві без сну, без їжі та води він простояв 40 днів та 40 ночей.

У п"ятницю — літнє Сонцестояння. Це найдовший день року. Тоді ж вітають усіх Кирилів. За народними віруваннями, якщо у цей час цвіте липа, решта літа буде теплою та сонячною. Буде щедрим медозбір.

На службах у неділю, 24 червня, згадують святих апостолів Варфоломія та Варнаву. Перший був одним із 12 учнів Христових. Після розп"яття Ісуса вирушив до Індії. Там переклав на місцеву мову Євангеліє і навернув багато язичників у християнство. Потім відвідав Вірменію, де зцілив одержиму дияволом доньку царя Полімія. Правитель хотів подякувати праведникові, однак той відмовився від подарунків. Тоді Полімій прийняв хрещення. Те ж саме зробили багато його підданих.

Брат царя розізлився на апостола. Схопив його та розіп"яв на хресті вниз головою. Однак праведник продовжував проповідувати. Тоді з Варфоломія здерли шкіру, відрубали йому голову. З настанням ночі віруючі поховали тіло мученика.

Апостол Варнава народився на Кіпрі. Був серед 70 учнів Ісуса. Спочатку він проповідував разом із Павлом, а потім заснував єпископський престол у Медіолані (Мілані).

У народі кажуть, що Варфоломій і Варнава дня украли, а до ночі доточили, бо з цього часу дні коротшають, а ночі довшають.

На цьому тижні петрівського посту рибу дозволяється їсти тільки в суботу. Всі страви можна готувати на олії. За трапезою у неділю не гріх перехилити келих вина.

Зараз ви читаєте новину «З неділі дні стають коротшими». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути