Ексклюзиви
четвер, 31 травня 2007 19:54

У Петрівку не їдять яблук

ЗА Тиждень після Трійці, у понеділок, 4 червня, починається Петрівський піст. Закінчиться він 12 липня, перед святом апостолів Петра і Павла. Тривалість цього посту залежить від дати Великодня, тому може коливатися від восьми днів до шести тижнів.

Петрівка, як кажуть у народі, — не дуже суворий піст. Дозволяється їсти рибу. Однак не можна вживати яблук, особливо матерям, у яких помирали діти. Вважається, що тоді на небі їхнім душам не даватимуть цих плодів.

Дотримання цього посту рекомендують навіть медики. Вони пояснюють, що влітку, особливо під час спеки, людина погано засвоює м"ясо.

Петрівський піст православною церквою було установлено одним із перших. Утвердився він після будівництва храмів на честь апостолів у Константинополі та Римі 337 року.

Апостол Петро — старший брат Андрія Первозваного. Він був рибалкою. За Ісусом пішов, коли той лише почав проповідувати. Потім зрікся Христа, однак після розп"яття та воскресіння увірував знову.

Павло народився в багатій, знатній сім"ї. Християн він ненавидів. Переслідував їх, приводив зв"язаними до Єрусалима. Однак згодом увірував і став проповідувати.

Вважається, що Петро та Павло уособлюють твердість та розум — дві найголовніші чесноти місіонерів.

Преподобну Єфросинію, ігуменю Полоцьку, згадують у вівторок. Вона була донькою князя Георгія Всеславовича. Відмовивши всім залицяльникам, дівчина прийняла чернечий постриг та стала жити при Софійському соборі. Єфросинію вважають покровителькою жіночого монашества.

У п"ятницю, 8 червня, моляться Варлааму Хутинському, Новгородському Чудотворцеві. Він, як і Єфросинія, народився у багатій родині. Після смерті батьків продав маєтки та багатство. Роздав гроші та відправився у Хутинь (Новгородська область, Росія), де заснував монастир і став ігуменом.

За переказами, Варлаам міг творити чудеса, а також мав дар прозріння. Помер він 1199 року. Коли князь Іван III хотів відкрити мощі преподобного, на місці захоронення з"явилися вогненні язики.

До ікони Божої Матері Нікейської звертаються на службах у неділю, 10 червня. Вона явилася під час облоги міста Нікеї, що в Малій Азії, 304 року. Один із військових побачив образ і кинув у нього каменем. Потім потоптав ногами. Уночі Богородиця явилася йому та сказала, що чоловік прирік себе на загибель.

Наступного дня під час бою воїнові поцілили каменем в голову, і він помер. Так, за переказами, Божа Мати справедливо покарала його.

За церковним календарем, у перший тиждень Петрівки рибу можна вживати у четвер, суботу та неділю. В останній день тижня до столу подають також вино.

Зараз ви читаєте новину «У Петрівку не їдять яблук». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути