четвер, 25 жовтня 2007 14:23

Святий Артемій рятує від грижі

29 жовтня, понеділок — святого мученика Лонгина-сотника. Він ніс службу поблизу Голгофи під час страждань Ісуса Христа, а потім стояв на варті біля гробу Господнього. Побачивши воскресіння Спасителя, увірував у Христа. За проповідування в Каппадокії був обезглавлений.

За народними віруваннями, молитва до Лонгина-сотника зцілює хворі очі.

30 жовтня, вівторок — пророка Осії, який жив у ІХ ст. до Різдва Христового в Ізраїльському царстві.

Із цього дня починають готувати сани до зими: "На пророка Осію колесо прощається з віссю".

31 жовтня, середа — апостола й євангеліста Луки. Написав третю Євангелію та Діяння святих апостолів. Був єпископом у місті Солуні в Македонії. На 84-му році життя прийняв мученицьку смерть.

За переказами, євангеліст Лука писав ікони Божої Матері, Петра й Павла. Тому іконописці вважають його своїм наставником.

Кажуть, що Лука "будить мертву рідню", тому з цього дня розпочинаються поминальні суботи. У церквах замовляють панахиди, а вдома справляють поминальні обіди. Печуть пироги та книші й роздають жебракам — "дідам і бабам".

До євангеліста Луки зверталися з молитвами про допомогу в навчанні. До цього дня обов"язково потрібно було зібрати врожай на полях і городах: "Як мине Луки, то стоять порожні луки".

1 листопада, четвер — Блаженної Клеопатри (327 р. до н. е.). Їй моляться ті, хто боїться загинути від наглої смерті: втонути або згоріти.

Листопад "замикає ворота осені". У давнину цей місяць називали падолистом, напівзимником і вважали "вересню онуком, жовтню братом, а зимі рідним батьком".

"Як листопад дерев не обтрусить, довга зима бути мусить". Якщо листя на деревах тримається до листопада — на довгу зиму й пізню весну.

2 листопада, п"ятниця — Великомученика Артемія. 362 року до н. е. за наказом імператора Юліана Відступника йому відтяли голову за відмову поклонятися язичницьким богам.

У Святого Артемія просять допомоги від грижі. Той, хто народився першим, може "загризти гризь" зубами, приказуючи: "Гризь, гризь, я тебе перегризу! У тебе зуб, у мене два, в тебе два, в мене три..." — і так до десяти.

3 листопада, субота — Дмитрівська поминальна субота. Напередодні справляли "Дмитрові діди": готували поминальну пісну вечерю, на яку запрошували всіх померлих "і своїх, і чужих". Коливо, воду й хліб залишали на ніч на столі для "померлих душечок". Зранку йдуть на кладовища, служать панахиди, влаштовують скоромні обіди. На спомин про померлих роздають гроші й харчі незаможним і жебракам.

4 листопада, неділя — пошанування Казанської ікони Божої Матері.

Триває весільний сезон: "Хто на Казанську женихається, то той не розкається". Якщо цього дня зранку дощитиме, то надвечір піде сніг. "До Казанської не зима, після Казанської не осінь".

Зараз ви читаєте новину «Святий Артемій рятує від грижі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути