четвер, 01 червня 2006 20:32

СНІД до людей перейшов від мавп

Учені знайшли "джерело" вірусу імунодефіциту людини. Ним виявилися мавпи з Південного Камеруну, що в Африці. У лісах біля річки Санага мешкають шимпанзе, які мають вірус імунодефіциту мавп (ВІМ), дуже близький до ВІЛ.

Саме від камерунських шимпанзе вірус і перейшов до людей. Він спричиняє СНІД — невиліковну хворобу, від якої щороку помирає 3 млн осіб. Учені виявили, проте, що в мавп вірус імунодефіциту не спричиняє жодної схожої на СНІД хвороби.

Якби науковцям вдалося з"ясувати природу ВІМ, це допомогло б детальніше розібратися в тому, як діє людський вірус.

Теорія, що ВІЛ пішов від тварин, дістала ще одне підтвердження. Проте досі точаться суперечки, як саме це сталося. Одні дослідники кажуть, що смертельного віруса підхопив якийсь мисливець. Інші — що з хворих мавп зробили вакцину від поліомієліту і так заразили весь Південний Камерун. Є навіть такі, що вважають вірус біологічною зброєю, спеціально розробленою в лабораторії.

У Камеруні вчені прочесали ліси в десятьох місцях. Брали зразки фекалій шимпанзе на генетичний аналіз. У деяких зонах відсоток тварин із ВІМ доходив до 35. Окрім того, віруси на різних територіях незначно різнилися між собою. Найближчий до людського ВІМ знайшли саме на півдні країни.

— Навряд чи є ще десь віруси, які були б близькими до людського, — каже керівник експедиції Пол Шарп, професор генетики з британського університету Ноттінґем. — Особливо якщо врахувати що ВІЛ найімовірніше виник більш ніж 75 років тому.

Тепер учені спробують розгадати загадку передачі вірусу від мавпи до людини та його походження. Також науковці вивчатимуть особливості ВІМ у природному середовищі.

Це допоможе у боротьбі зі смертельним вірусом імунодефіциту людини.

Зараз ви читаєте новину «СНІД до людей перейшов від мавп». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути