четвер, 15 листопада 2007 20:17

Серцеві хвороби діагностують по телефону

Кардіологи з міста Долина на Івано-Франківщині виявляють хвороби серця по телефону. Прилади харківського виробництва "Телекрат" закупили для шести районних амбулаторій та двох медпунктів. Прилад коштує 3 тис. грн.

— У селі людям у фельдшерсько-акушерських пунктах роблять кардіограму. Дані записують на маленький периферичний рекордер, схожий на диктофон. Його приєднують до телефону, підключеного до станційної мережі у шпиталі. Серцебиття хворого через модем передається на комп"ютер, — розповідає головний лікар долинської лікарні Петро Мельник, 52 роки.

Біля "Телекрату" постійно є черговий. Він читає кардіограму, дані телефоном передає до сільського фельдшера. У разі потреби пацієнта направляють на госпіталізацію.

За телефонними консультаціями щодня звертаються до 10 осіб. Кожного 12-го направляють на повторну діагностику. Заступник головного лікаря Львівського обласного кардіологічного центру 75-річний Роман Монастирський зауважує, що точного на 100% дослідження так не провести. Проте медик вчасно отримає підказку про стан здоров"я пацієнта.

— За шумовими факторами ритму, тональності скорочення серцевого м"язу можна оперативно встановити, чи не розвивається ішемічна хвороба, чи не почався, бува, інфаркт. Тоді лікар на місці вже знатиме, що і як робити з людиною, — зазначає Монастирський. — Це хороший орієнтир для кардіологів, щоб визначити захворювання. Особливо це стосується жителів гірських і віддалених районів, які не завжди поспішають до медиків навіть на консультацію.

Зараз ви читаєте новину «Серцеві хвороби діагностують по телефону». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути