четвер, 17 травня 2007 17:11

Повітря в 68-поверховому офісі охолоджуватиме вітряк

  Будівництво офісного центру у столиці Саудівської Аравії за проектом німця Екхарда Гербера коштуватиме $400 мільйонів. Однак будівля сама забезпечуватиме себе струмом
Будівництво офісного центру у столиці Саудівської Аравії за проектом німця Екхарда Гербера коштуватиме $400 мільйонів. Однак будівля сама забезпечуватиме себе струмом

Німецький інженер Екхард Ґербер із Дортмунда планує збудувати 68-поверховий офісний комплекс зі скла та металу в місті Ер-Ріяд, столиці Саудівської Аравії. Температура повітря влітку там сягає 50°С. Однак чоловік запевняє, що в його споруді буде прохолодно.

Щоб контролювати температуру, інженер планує впровадити кілька нововведень. По-перше, величезна будівля буде циліндричної форми. Відповідно прямі сонячні промені потраплятимуть на меншу площу. Ґербер також використає нове скло. Воно пропускатиме лише третину тепла. Окрім того, застосує систему охолодження давніх персів — вітряний млин на даху. Нині будинків із такими конструкціями залишилося мало. На них люблять подивитися туристи, які приїздять до Ірану та Бахрейну.

У стінах млин має отвори, через які всередину втягується холодніше повітря. Через вентиляційну систему воно виштовхує легше тепле. Повітря до офісу надходитиме також із підвалу. Там воно охолоджуватиметься через воду.

Електроенергію для роботи офісів вироблятиме сам будинок. На даху стоятиме вітряна турбіна й сонячні батареї. Із зайвої енергії за допомогою методу електролізу видобуватимуть водень. Потім із нього вироблятимуть струм.

Таким чином центр стане першим у світі, який сам себе забезпечуватиме струмом і буде нешкідливим для атмосфери. Для будівництва однієї споруди Ґерберові потрібно $400 млн. Він хоче збудувати відразу три.

Зараз ви читаєте новину «Повітря в 68-поверховому офісі охолоджуватиме вітряк». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути