вівторок, 06 листопада 2018 05:10

Оправу для окулярів виробляють із кави

Окуляри з натуральної кави створив киянин 26-річний Максим Гавриленко. Він почав кампанію зі збору коштів на масове виробництво. Планує зібрати близько 30 тис. грн.

— Спочатку кавову макуху та льон пресують. Для одних окулярів достатньо трьох стаканчиків макухи. Отриману суміш склеюють біополімером на основі олії, потім обробляють на цифровому верстаті, — розповідає Максим. Його сім'я понад 15 років продає й ремонтує окуляри. — Далі вирізуємо отвори та поглиблення під лінзи, встановлюємо фурнітуру. Щоб отримати окуляри хорошої якості, вручну шліфуємо оправу та просочуємо її водонепроникною речовиною. У каркас вставляємо лінзи необхідної форми й розміру. На створення пари окулярів йде не менше тижня, включно з часом на пресування кави та сушку.

У стандартній комплектації встановлюють лінзи німецької оптичної компанії "Карл Цейс" із захистом від ультрафіолету. Дужки мають натуральну солом'яну структуру. Виробник пропонує п'ять моделей оправ. Колір — кавовий.

— Дизайн окулярів робили максимально універсальним для різних типів обличчя. Аксесуар пасуватиме до багатьох стилів одягу. Класичний дизайн — до ділового костюма, окуляри з круглими лінзами підкреслять вуличний стиль, а оправа "котяча рама" додасть жінці таємничого вигляду.

Окуляри служитимуть близько 10 років.

— Наші оправи не бояться дощу або морської води, якщо їх не занурювати на довгий час. Не руйнуються на сонці. Ми відмовилися від використання нафтового пластику в їхньому складі. Тому після декількох років у воді або ґрунті ­оправа з органічних матеріалів починає розкладатися і стає добривом, — каже Максим Гавриленко.

У планах виробника — щоденно випускати від 10 аксесуарів. Вартість передзамовлення еко- ­окулярів на світовому ринку — понад 1,9 тис. грн. Роздрібна ціна — від 3,3 тис. грн. Ціну для українського ринку поки не визначили.

В Україні ще не популярно переходити від пластику до екологічних матеріалів, вважає директор агенції "МПП-консалтинг" Павло Мельник, 38 років.

— Перша країна, в якій пластиковий посуд заборонили на державному рівні, — Німеччина. До прикладу, каву навіть на вулиці наливають у порцеляновий або металевий посуд. Потім клієнти повертають його. Напій також можуть налити в принесений із собою стакан, — каже він. — Заборона на поліетиленові пакети діє у Франції, Італії, Сингапурі, деяких містах Сполучених Штатів. Європарламент проголосував за відмову від одноразових виробів із пластику до 2021 року. Київ щодня використовує близько мільйона пластикових і паперових виробів. Це все йде на сміттєзвалища і там дуже довго розкладається. Поки в нашій країні не буде державної заборони на окремі види пластику — не буде економічного сенсу інвестувати в дорожчі екологічні матеріали.

Заборона на одноразові пластикові вироби має вирішити проблеми забруднення довкілля.

— Щоб з'явився реальний результат, принаймні в половині країн світу має бути така заборона. В Україні це можливо не менш як за 10 років.

Матеріал із картоплі розкладається за два місяці

Шведський студент Лундського університету 21-річний Понтус Тернквіст створив пластик із картоплі. Розробку презентував на світовому конкурсі "Джамес Дісон Еворд".

— Матеріал зроблений з картопляного крохмалю і води. Інгредієнти змішують і нагрівають, поки рідина не загусне. Потім суміш розливають у форми. Картопляний пластик — неоднорідно прозорий. Колір можна змінити, якщо додати до суміші органічні барвники. З речовини можна створювати столові прибори та екологічну пластикову тару, — розповідає студент.

Екологічний пластик розкладається менш ніж за два місяці на воду та крохмаль.

Із пакетів варять локшину

Їстівні пакети створили студенти Сумського національного аграрного університету. На смак вони як локшина.

Кульки можна зберігати понад місяць. Не втрачають вигляду і властивостей.

— Крапля розчину полісахариду, коли висихає, дає еластичну плівку, що нагадує поліетилен, — каже автор проекту 33-річний Дмитро Бідюк. — Зроблений з цієї плівки матеріал за місяць розкладається й перетворюється на органічне добриво. Біопакет можна розмочити, порізати — і зварити веганську локшину.

Проект сумських винахідників переміг на міжнародному конкурсі "Юніверсіті Стартап Ворлд Кап" у номінації "Састейнебіліті Еворд". Студенти отримали $25 тис. — понад 700 тис. грн на розвиток винаходу. Конкурс відбувся наприкінці жовтня в Данії.

Зараз ви читаєте новину «Оправу для окулярів виробляють із кави». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути