середа, 22 серпня 2007 18:15

На Флора й Лавра коні мають відпочивати

27 серпня, понеділок — пророка Михея, який жив у VIII cт. до Різдва Христового і провістив народження Спасителя. День пам"яті преподобного Феодосія Печерського, ігумена Києво-Печерського монастиря, засновника чернецтва в Київській Русі. Помер 1074 року і був похований у викопаній ним самим печері. Якщо на Михея-тиховія вітряно — осінь буде з вітрами, буря — чекай непогожого вересня.

28 серпня, вівторок — Успіння Пресвятої Богородиці. У народі його називають Перша Пречиста. Закінчується Спасівський піст і дозволяється їсти скоромне: "Пречиста молока притисла".

Розговівшись, господині годували свиней варениками й іншою жирною їжею — "шоб вони гладкі були". Розпочинається сівба озимини. Цього дня селяни не голилися, бо "не годиться, доки не обсієшся". Від цього дня можна свататися й готуватися до весіль: "Приходить Пречиста, розносить старостів нечиста".

29 серпня, середа — Перенесення Нерукотворного Образу Ісуса Христа. За переказами, під час проповіді в Палестині Ісус Христос умив обличчя й витер його обрусом. На полотні відбилося його зображення — Спас Нерукотворний.

На честь цієї події було встановлено свято, що в народі називають Третій Спас, або Спас на полотні. Цього дня відбувалися ярмарки, на яких продавали лляне полотно й інші тканини. Закінчували збирати врожай горіхів, тому інша назва свята — Горіховий Спас. Вірили, що хто цього дня святкує, у того не буде на тілі наривів.

30 серпня, четвер — Преподобного Алімпія, Печерського іконописця. Його ікони прославилися як чудотворні. Вважається, що деякі з них йому допомагали писати ангели. Мав дар чудотворення — знімав проказу. Упокоївся 1114 року.

31 серпня, п"ятниця — Мучеників братів Флора й Лавра, каменотесів, що жили у ІІ ст. в Іллірії — на території теперішньої Хорватії. Вилікували сина язичницького жерця й навернули обох у християнство. За проповідь Христової віри братів кинули до криниці й засипали землею. Коли знайшли їхні мощі й перенесли до Константинополя, там відразу припинився мор домашньої худоби.

Флора і Лавра українці вважали покровителями коней. Цього дня тварини мали відпочивати. Їх не сідлали й не запрягали. Щоб були здоровими, окроплювали освяченою водою та купали в річці. Щоб були дужими, годували відбірним зерном. А щоб були красивими, заплітали стрічки у гриви та хвости.

1 вересня, субота — Мученика Андрія Стратилата. Він був воєначальником при імператорі Максиміані й мав титул "стратилата" — головнокомандувача. Проповідував християнську віру серед воїнів-язичників. За це його і 2593 воїнів 302 року закатували. На Андрія починається перше бабине літо, тому в народі його називають Теплим.

2 вересня, неділя — Пророка Самуїла, який жив у ХІ ст. до Р.Х. Він був суддею народу Ізраїлю. Після викриття царя Саула у святотатстві й непослуху Богові Самуїл таємно помазав на царство Давида. Помер у глибокій старості. 406 року мощі пророка перенесли з Юдеї до Константинополя.

Зараз ви читаєте новину «На Флора й Лавра коні мають відпочивати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути