Група німецьких дослідників на чолі з нобелівським лауреатом Полом Крутценом установила, що при використанні біопалива в атмосферу потрапляє на 70% більше шкідливих речовин, ніж при спалюванні традиційного пального.
Раніше вважали, що паливо рослинного походження не шкодить природі. Пальне з маїсу, рапсу та цукрової тростини набуває популярності. Його можна вирощувати в короткі терміни.
Однак учені довели, що біопаливо не вирішує проблему шкідливих викидів, а тільки поглиблює її. Його споживання удвічі збільшує емісію нітратів у повітря, ніж горіння бензину. Це призводить до парникового ефекту в атмосфері — головної причини глобального потепління.
1994 року Крутцен отримав Нобелівську премію з хімії за дослідження кліматичних змін на Землі. Саме він запропонував шукати альтернативні нафтові джерела енергії. Але нині готовий відмовитися від біопалива, яке раніше підтримував.
— Інколи лікування може виявитися шкідливішим за хворобу. Ми маємо прийняти зважене рішення, а не вскакувати на ходу в поїзд, тому що нам, бачте, здалося, що біопаливо допоможе зменшити викиди в атмосферу, — каже колега Пола, шотландський хімік Кейт Сміт.
Дослідники вважають, що активне використання біопалива може спровокувати на планеті голод, особливо в бідних країнах. Адже культури, які люди зазвичай вживали в їжу, відтепер перероблятимуть на пальне.
Уже нині в США більшу частину вирощеного маїсу використовують для виготовлення палива.
А італійці нещодавно страйкувати через підвищення ціни на макаронні вироби. У країні різко зменшилися посіви пшениці.
Коментарі