четвер, 11 жовтня 2007 17:58

Біопаливо шкодить природі більше за бензин

Група німецьких дослідників на чолі з нобелівським лауреатом Полом Крутценом установила, що при використанні біопалива в атмосферу потрапляє на 70% більше шкідливих речовин, ніж при спалюванні традиційного пального.

Раніше вважали, що паливо рослинного походження не шкодить природі. Пальне з маїсу, рапсу та цукрової тростини набуває популярності. Його можна вирощувати в короткі терміни.

Однак учені довели, що біопаливо не вирішує проблему шкідливих викидів, а тільки поглиблює її. Його споживання удвічі збільшує емісію нітратів у повітря, ніж горіння бензину. Це призводить до парникового ефекту в атмосфері — головної причини глобального потепління.

1994 року Крутцен отримав Нобелівську премію з хімії за дослідження кліматичних змін на Землі. Саме він запропонував шукати альтернативні нафтові джерела енергії. Але нині готовий відмовитися від біопалива, яке раніше підтримував.

— Інколи лікування може виявитися шкідливішим за хворобу. Ми маємо прийняти зважене рішення, а не вскакувати на ходу в поїзд, тому що нам, бачте, здалося, що біопаливо допоможе зменшити викиди в атмосферу, — каже колега Пола, шотландський хімік Кейт Сміт.

Дослідники вважають, що активне використання біопалива може спровокувати на планеті голод, особливо в бідних країнах. Адже культури, які люди зазвичай вживали в їжу, відтепер перероблятимуть на пальне.

Уже нині в США більшу частину вирощеного маїсу використовують для виготовлення палива.

А італійці нещодавно страйкувати через підвищення ціни на макаронні вироби. У країні різко зменшилися посіви пшениці.

Зараз ви читаєте новину «Біопаливо шкодить природі більше за бензин». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути