четвер, 01 липня 2021 07:45

"Життя двох родин перевернулося за секунду"

Автор: cn.dsns.gov.ua
  Рятувальники гасять будинок у селищі Козелець Чернігівського району. В нього під час зливи 26 червня влучила блискавка. Почалася пожежа. Люди не постраждали
Рятувальники гасять будинок у селищі Козелець Чернігівського району. В нього під час зливи 26 червня влучила блискавка. Почалася пожежа. Люди не постраждали

Минулих вихідних Україну накрили потужні зливи з поривами вітру, градом, громом. Блискавки вбили трьох людей, спровокували пожежі в Житомирській, Чернігівській і Київській областях.

Близько шостої вечора 27 червня в селі Софіївка поблизу Черкас блискавка влучила у трьох людей. 55-річна Галина Походенко та 23-річний Ігор Майстренко загинули, матір чоловіка 47-річну Олену Майстренко забрали в лікарню.

— Із берези полетіла кора, — розповідає Ярослава із села Софіївка. — Жінка Ігоря в авто сиділа, не розуміла, що сталося. Думала, дерево падає. Коли побачила, що впав її чоловік, кричала, щоб спасли.

Тієї неділі родини Походенків і Майстренків з Софіївки відпочивали біля ставка.

— Ці сім'ї товаришували, — розповідає староста села Ганна Походенко, 53 роки. — Того дня поїхали на Ігоревій машині. Галя з чоловіком Яковом узяли ще двох онучат. Ігор був із жінкою і 2-місячним сином. Зірвалася гроза. Лило так, що не можна було ні їхати, ні йти. Всі тікали, хто куди. Яків скочив на велосипед і рушив додому. Решта з дітьми сховалися в машину, забуксували. Коли дощ спинився, Галя, Лєна й Ігор вийшли. Може, хотіли машину виштовхати, чи душно стало. Дощик уже ледь накрапав. І тут блискавка вдарила в дерево, біля якого вони були. Усі троє ­впали.

Сусіди та родичі були на місці хвилин за 7–10. Приїхали три бригади "швидкої".

— Троє людей лежали у воді біля дерева, двоє були без ознак життя, — каже фельдшер Федір Білик. — Третя жінка — у важкому стані. Її судомило. Не розуміла, що сталося.

Олену Майстренко забрали в Черкаську міську лікарню №3.

Галина Походенко працювала в Софіївському лісництві. У неї залишилися син і донька. Ігор Майстренко після служби в армії три роки служив за контрактом у ЗСУ. Торік одружився.

— Життя двох родин перевернулося за секунду, — додає Ганна Петрівна. — Ігор з дружиною тільки на ноги почали ставати. Взяли в селі хату на виплату, не встигли прописатися.

28 червня блискавка вбила 35-річного чоловіка за селом Чорнянка Каховського району на Херсонщині.

З іншими місцевими жителями працював на полі. Як почалася гроза, більшість селян присіли чи лягли на землю, а чоловік побіг шукати укриття. Тримав металеву сапку, в яку влучила блискавка.

У селі Зубринка Житомирського району блискавка влучила в дерево та хлів. Почалася пожежа. Вогонь перекинувся на будинок. Господарів удома не було. Рятувальників викликали сусіди.

26 червня від удару блискавки зайнялися два будинки на Чернігівщині — в селищах Козелець Чернігівського району та Мала Дівиця Прилуцького району. Один — в Білогородці Бучанського району на Київщині. Люди не постраждали.

3 тисячі людей у світі гинуть щороку від удару блискавки. Її температура може перевищувати 30 тис. градусів — це приблизно вп'ятеро більше за температуру на поверхні Сонця. У середньому блискавичний розряд поширюється зі швидкістю понад 190 тис. км/с, а його довжина становить 3–4 км.

Уникайте дерев і металевих парканів

— Під час грози уникайте високих дерев, стін, біля яких вони ростуть, і металевих парканів, — каже Наталія Батир з Державної служби з надзвичайних ситуацій у Закарпатській області. — Найчастіше громовиці вражають дуби, тополі, сосни та ялини. Найрідше — верби, клени.

Якщо гроза застала вдома, зачиніть вікна та двері, бо протяги притягують кульові блискавки, — продовжує. — Вимкніть електроприлади, зокрема й мобільні. Тримайтеся подалі від антен і проводів. У лісі не варто ховатися на узвишші чи під одиноким деревом. Краще шукати низькі. Не бігайте. Роздивіться навколо. Якщо на деревах помітні сліди від потрапляння блискавки — ґрунт навколо має високу провідність електрики і блискавка б'є туди постійно.

Коли опинилися в полі, знайдіть у землі заглиблення. Бажано сухе, бо волога земля краще проводить електрику. Сухого немає — ховайтеся в мокрому. Не лягайте в повен зріст.

Якщо гроза застала під час прогулянки на велосипеді чи мотоциклі — зупиніться. В автомобілі небезпека не загрожує.

Зараз ви читаєте новину «"Життя двох родин перевернулося за секунду"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути