Ексклюзиви
неділя, 27 серпня 2006 15:43

Затриманих африканців годували хлібом з водою

Автор: фото: Володимир Лук’янчук
  Танцюристи ”Тобаго” в Україні не знімають національного вбрання, щоб міліція не сплутала їх із нелегалами
Танцюристи ”Тобаго” в Україні не знімають національного вбрання, щоб міліція не сплутала їх із нелегалами

Майже п"ять діб 11 танцюристів і музик з африканської Республіки Того просиділи під замком у кімнаті для затриманих Бориспільського аеропорту. Гості прилетіли до України на міжнародний фестиваль "Поліське літо з фольклором" у Луцьку. Та прикордонники затримали їх. 23 тюки їхнього багажу з костюмами та музичними інструментами прикордонники депортували назад до Африки.

Після звільнення з-під варти африканці уникають преси. Я випадково "вполював" їх на автостоянці. Йшов дощ, і музиканти ховалися в автобусі "Неоплан".

— Тільки дуже не насідайте. Вони ще не зовсім отямилися, — просить перекладачка на східцях автобуса.

Чорні як смола африканці гуртом дрімають на задніх сидіннях. Шестеро жилавих чоловіків одягнуті в національні камізельки, бавовняні білі майки й атласні шаровари. Голови увінчані пір"ям грифа. На колінах тримають барабани — єдине, що вдалося відібрати у прикордонників. П"ятеро жінок вбрані у барвисті балахони. Волосся заплетене в сотні косичок. На шиях коралові намиста. Голосно перегукуються. Нас не помічають. Я дістаю з кишені диктофон. Усі замовкають. Після вмовлянь керівник фольклорного колективу "Тобаго" Саз Бетегло, кремезний чолов"яга 31 року, неохоче зголошується на розмову. Говорить англійською.

— Усі ми з міста Ломе. Прилетіли рейсом "Ломе — Тріполі — Рим — Київ". У аеропорту прикордонники нас запитують: "Чого прилетіли?". Кажемо, на фестиваль у Луцьку. Вони поклацали на комп"ютері й раптом одягли на нас наручники. Відвели в кімнату для затриманих. Пояснили, що ніякого фестивалю немає. А ми нібито нелегали, — розповідає Саз Бетегло.

До Борисполя африканці прилетіли двома окремими групами. Перша, з п"яти осіб, прибула минулого понеділка. Їх одразу затримали. Мовляв, загальна віза відкрита для 25 учасників, а є лише п"ятеро. Коли прилетять інші, всіх разом і відпустимо. Через два дні прибули ще шестеро. Їх теж замкнули в кімнаті. Цього разу прикордонники засумнівалися вже у легітимності в"їзних віз і наявності у гостей зворотних квитків. Принаймні, саме цю причину назвали африканцям.

Прикордонники натякали, щоб ми їм заплатили за звільнення

— До нас нікого не впускали. Не дозволили передзвонити організаторам. У кімнаті не було ліжок. Спали на підлозі або на кріслах. У туалет випускали по одному на кілька хвилин. Зранку приносили одну буханку хліба на всіх. І це на цілий день, — на обличчі Саза Бетегло з"явилася крива посмішка.

Із-за моєї спини на допомогу співрозмовникові поспішає Соломія Войнаровська, 19 років, свідок скандалу в Бориспільському аеропорту й помічник директора фестивалю.

— Поки наші гості сиділи під замком, ми намагалися зв"язатися з прикордонниками телефоном. Але ті кидали слухавку. Тричі приїздили своїм автобусом в аеропорт, аби хоча б погодувати затриманих. Охорона нас просто вигнала. Ще й позабирала наші українські паспорти. Тоді ми звернулися до Міністерства культури і туризму та до Міністерства закордонних справ. Лише після цього у п"ятницю по обіді африканців відпустили. Потім вони нам пожалілися, що прикордонники натякали, щоб ми їм заплатили за звільнення, — каже дівчина.

Через перекладача я запитую, чи гості висуватимуть претензії до українських прикордонників.

— Ні-і, ліпше будемо мовчати. Нам ще додому повертатися. Якщо чесно, образу вже забули. Лише просимо вашу поліцію повернути нам інструменти, костюми і сувеніри з багажу, — махає рукою секретар групи Кадос, 23 роки.

До автобуса заскочив директор фестивалю Юрій Войнаровський. Почав квапити гостей до виходу, щоб знятися на групове фото.

— Мені соромно за українських прикордонників. Адже колектив з Того є учасником багатьох міжнародних фестивалів у всьому світі. Летіли до України через Італію — ні в Тріполі, ні в Римі жодних проблем. От вам і українська гостинність, — обурюється організатор.

За мить імпульсивні негри вийшли з автобуса і вже тупцяли в танку перед фотографом. У Луцьку вони звеселятимуть городян п"ять днів, аж до закінчення "Поліського літа з фольклором". Далі вирушать у місто Комсомольськ Полтавської області, де на початку вересня ще триватиме фестиваль "Калинове літо на Дніпрі". Гості сподіваються, що українським прикордонникам цього разу таки повідомлять про фестиваль.

Фестиваль "Поліське літо з фольклором"

Міжнародний фольклорний фестиваль проводиться у Луцьку 10 років поспіль під егідою ЮНЕСКО. Цьогоріч свято триває з 22 по 27 серпня. Сюди прибуло майже 200 учасників 17 народних колективів з десяти країн світу. Зокрема, з Португалії, Італії, США, Непалу, Домініканської Республіки та Кот д"Івуару. Загалом на "Поліському літі з фольклором" за всі роки виступило близько трьох тисяч закордонних музик і танцюристів.

Зараз ви читаєте новину «Затриманих африканців годували хлібом з водою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути