вівторок, 16 вересня 2008 07:01

Захоплення "АероСвіту" не було

Наші футболісти досягають результату, коли атакують. Варто трохи зменшити натиск, й одразу маловідомі гравці з Казахстану створюють паніку біля наших воріт. Загальновідомо, що найкраща оборона — атака.

Футболом в Україні цікавляться не всі. Але футбольні принципи працюють і в інших сферах життя. Голосніше за всіх кричить "Тримай злодія!" той, хто краде.

На початку вересня в засобах масової інформації з"явилися повідомлення про "рейдерську атаку" на авіакомпанію "АероСвіт". Це нібито сталося 27 серпня. Залишилося лише співчувати авіаперевізнику. Але є кілька незрозумілих моментів. Наприклад, чому "жертви" мовчали тиждень, а не розповіли про все одразу. Лишилося загадкою, хто організовував цю атаку.

Автор був 27 серпня в центральному офісі "АероСвіту". Нічого схожого на рейдерські дії не помітив. Проте побачив провокацію. Цього дня було заплановано засідання наглядової ради і збори акціонерів компанії. Керівництво підприємства не пустило на засідання судового виконавця Сергія Соколова. Він збирався оприлюднити рішення Комсомольського райсуду Херсона, що не дозволяло збори.

Причина заборони в тому, що голландська компанія Gilward Investments довірила генеральному директору Ааронові Майберґу представляти на зборах інтереси "АероСвіту". Але голландці володіють 38% акцій авіакомпанії.

До Комсомольського суду подало позов товариство "Бюро" — акціонер "АероСвіту".

— Нашій компанії не подобається, що генеральний директор хоче зробити ротації в наглядовій раді "АероСвіту". Сформувати його під себе, виключити міноритарних акціонерів, — каже представник "Бюро" Сергій Ковальов. — Очевидно, Майберґу і тим, хто за ним стоїть, не сподобалося, що міноритарні акціонери не мовчать. Вони практично зірвали комбінацію щодо відчуження ділянки землі у Криму, яка поки що перебуває у власності "АероСвіту".

Зчинений галас загрожує кинути тінь на зятя Леоніда Кучми

Йдеться про 36,7845 га на території Фороської сільської ради, а також про розташований на ній санаторний комплекс "Форос". Вартість майна становить майже $150 млн. Керівники "АероСвіту" хотіли закласти його в іпотеку банку "Кредит-Дніпро" за кредит у розмірі $10 млн. Позику мали оформити як непоновлюваний транш терміном на два місяці. Міноритарні акціонери запідозрили недобре.

"Кредит-Дніпро" належить бізнесмену та фактичному власнику значної частки "АероСвіту" Вікторові Пінчуку. Передача нерухомості в іпотеку означає, що в разі порушення зобов"язань боржником, кредиторові звертатися до суду не потрібно. Щонайменше порушення — і судовий виконавець оформив би земельну ділянку і санаторій у власність банку. Інші акціонери "АероСвіту", зокрема й Фонд державного майна, дізналися б про це лише з газет.

Бізнесмен і меценат задумав хитру комбінацію. Проте зчинений галас загрожує кинути тінь не лише на репутацію "АероСвіту", але й на Пінчука. Коли з"ясується, як деякі українські мільярдери примножують своє майно, не кожен іноземний колега захоче потиснути їм руку під час зустрічі в швейцарському Давосі. Увага громадськості сфокусується на цьому скандалі. Тоді почнуть з"ясовувати, яким чином кримські землі поряд із літньою резиденцією президента з державної власності потрапили у власність компанії "АероСвіт". А також яка в цій справі роль колишнього президента Леоніда Кучми і його нинішнього зятя Віктора Пінчука. Леонід Данилович у мемуарах часто згадує про Форос. Напевно хотів би, щоб ці землі належали зятеві й онукам.

Можливо, Аарон Майберґ разом із іншими керівниками авіакомпанії зрозуміли, що історія набуває скандального характеру. Тому не знайшли нічого кращого, як піти в атаку. 27 серпня разом із охоронцями центрального офісу "АероСвіту" дорогу старшому судовому виконавцеві заступили з десяток чоловіків. Вони не дозволили потрапити на збори й багатьом акціонерам. Коли на обмеженому просторі скупчилася значна кількість людей, "спортсмени" за чиєюсь командою почали ламати двері та скляну перегородку. Це стало приводом для виклику міліції та подальших заяв про спробу захоплення.

Здавалося би, керівники "АероСвіту" діють правильно. Але перебуваючи в психологічному полоні своїх хитромудрих задумок, вони помилилися з напрямом атаки. Забили гол у свої ворота.

Зараз ви читаєте новину «Захоплення "АероСвіту" не було». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути