вівторок, 31 жовтня 2017 07:50

Загиблого Руслана Кушніра проводжали навколішки

Автор: www.facebook.com
  Руслан Кушнір місяць працював охоронцем у народного депутата Ігоря Мосійчука. Прикрив його своїм тілом, коли біля редакції телеканалу ”Еспресо” пролунав вибух. Помер дорогою до лікарні. У нього залишилися дружина і 4-річна донька
Руслан Кушнір місяць працював охоронцем у народного депутата Ігоря Мосійчука. Прикрив його своїм тілом, коли біля редакції телеканалу ”Еспресо” пролунав вибух. Помер дорогою до лікарні. У нього залишилися дружина і 4-річна донька

— На сім'ю Руслана неможливо дивитися — чорні. Матір і жінку під руки водять, — каже 47-річна Галина Омелянівна з села Жабокричка Чечельницького району на Вінниччині про загибель односельця Руслана Кушніра, 31 рік.

Чоловік служив у полку швидкого реагування "Кордон" у Києві. Був охоронцем народного депутата від Радикальної партії 45-річного Ігоря Мосійчука. Разом із ним і політологом 52-річним Віталієм Балою увечері 25 жовтня виходили зі студії телеканалу "Еспресо", як неподалік вибухнув моторолер. Руслан прикрив собою нардепа,дорогою до лікарні помер.

— Батькам сказали того ж вечора, матір виїхала до Києва, — розповідає 30-річний Микола Савченко, сільський голова Каташина, куди входить Жабокричка. — Наступного дня тіло віддали з моргу. Увечері з ним попрощалися в гуртожитку МВС, де жив із родиною. У ніч на п'ятницю привезли додому. Тут його всі чекали. "Швидка" цілодобово чергувала біля Кушнірів. Похорон був страшний.

Руслана Кушніра поховали 27 жовтня. Попрощатися з ним прийшла майже тисяча людей. Проводжали навколішки. Труну опускали під залп почесної варти та гімн України.

— Ніхто не залишився байдужим. Допомагали односельці, районне керівництво, підприємці, його колеги по службі, — продовжує Микола Анатолійович. — Ховали у відкритій труні. Рани на голові були зашиті, глибшу збоку закрили бинтами. Плакали навіть чоловіки. В селі Кушнірів поважають, із повагою ставилися до Руслана. Він був порядний. Знаю його зі школи. Гарно вчився, займався спортом, не мав шкідливих ­звичок.

Руслан Кушнір закінчив дев'ять класів у Жабокричці. Потім — Ладижинський аграрний коледж за спеціальністю механік. З грудня 2006 року служив у спецзагоні "Беркут" у Києві, після його розформування — у полку поліції особливого призначення. У нього залишилися дружина Інна й донька 4-річна Валерія.

— У село приїжджав разів п'ять на рік, коли дозволяла служба, — додає Савченко. — Про нього ніхто поганого слова не скаже. Руслана поважали навіть під час Революції гідності, коли всі критикували "беркутівців". Знали, він не стрілятиме в беззахисних.

Кладовище розташоване на в'їзді в Жабокричку. Могила Руслана Кушніра — крайня в центральному ряду. Біля дерев'яного хреста стоїть портрет, запалена лампадка. Могила обкладена вінками — від батьків, рідних, друзів, ветеранів "­Беркута" та побратимів "КОРДу".

Будинок Кушнірів — у центрі села. Дорога від їхнього двору до кладовища встелена червоними трояндами та гвоздиками. За парканом видно будинок. По сусідству живе товариш і колега Руслана. Приїхав на похорон і залишився на кілька днів у батьків.

– 10 років прослужили разом із Русланом. Входили до груп швидкого реагування "Кордон". Брали участь у найскладніших завданнях. Нас викликали туди, де не можуть справитися звичайні поліцейські — на затримання вимагачів, викрадачів, убивць, — говорить В'ячеслав Врублевський, 33 роки.

Він хвилюється, голос тремтить, на очах з'являються сльози. Перепрошує, закурює.

— Охоронцем Мосійчука Руслан став місяць тому, — каже Врублевський. — Робота подобалася. Мосійчук до нього гарно ставився. Не як до лакея, який двері відчиняє, а як до надійної людини. Прислухався до порад. Востаннє бачився з Русланом за день до його загибелі. Поганого передчуття в нього не було. Як завжди, веселий.

Руслан Кушнір — єдиний син у батьків. Вони працюють у товаристві "Агрофірма Україна-О". Мати Світлана Дмитрівна — заступник головного бухгалтера, батько Василь Борисович — водій.

— Батьки виховали в ньому найкраще. Завжди йшов у перших рядах, не ховався, — розповідає командир роти полку особливого призначення Національної поліції Михайло Салієнко.

Ігоря Мосійчука з осколковими поранення кінцівок, живота й обличчя забрали до приватної клініки "Борис". Там прооперували. За добу перевезли до Інституту хірургії і трансплантології ім. Олександра Шалімова. Чекає ще кілька операцій.

У політолога Віталія Бали пошкоджені легені, печінка, пробита діафрагма. Його прооперували. Стан тяжкий.

Від осколків постраждали перехожі — 36-річний Михайло Морміль і Надія Тарасенко, 57 років. Морміль помер у столичній лікарні №1 уранці 28 жовтня — в день народження матері. Того вечора він ішов привітати її. Жінка мешкає в будинку, де розташований телеканал.

Михайло Морміль був головним інспектором департаменту юридичного забезпечення Міністерства внутрішніх справ. Звільнився позаторік у званні підполковника. Зайнявся приватною юридичною практикою. Два роки судився з МВС через компенсації за ДТП, у якій постраждав.

— 2009 року Міша потрапив у ДТП, в якому пошкодив спину. Здоров'я похитнулося. Його хотіли зробити винним у цій аварії. Боявся за своє життя. Казав, за ним стежать, — розповідає товариш Руслан Болгов.

Надія Тарасенко працює продавцем у магазині. Того вечора поверталася з роботи. Свинцева кулька з вибухівки пробила їй череп. Її прооперували в лікарні швидкої медичної допомоги.

— Мати не дійшла додому кілька будинків. За 15 хвилин я подзвонила їй. Вона була в шоковому стані. Казала, у неї вся голова в крові, — розповідає Ірина Рибіцька, донька Надії.

У моторолер заклали саморобний вибуховий пристрій направленої дії. Був начинений залізними 7-міліметровими кульками. Їх досі вилучають із тіл постраждалих. Потужність вибуху оцінюють у 500 г у тротиловому еквіваленті.

Слідство відпрацьовує три версії

Вибух перед входом до редакції телеканалу "Еспресо" розслідує Служба безпеки України. Слідчі відпрацьовують три версії.

— Перша — це замах на вбивство Ігоря Мосійчука, організований спецслужбами Російської Федерації. Друга — політична діяльність Мосійчука та його громадська позиція всередині нашої держави. Третя версія — замах на вбивство на особистому ґрунті. Не відкидаємо, що об'єктом нападу могли бути інші потерпілі та загиблі, а також журналісти телеканалу, — каже заступник прокурора Києва Павло Кононенко.

Зараз ви читаєте новину «Загиблого Руслана Кушніра проводжали навколішки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути