Ексклюзиви
середа, 24 листопада 2010 04:45

За загибель пасажирів сів власник автобуса

Уперше в Україні сів до в'язниці власник автобуса, в якому загинули люди. За вироком Тернопільського міськрайсуду 42-річний Володимир Демчишин отримав шість років колонії.

Демчишин має вищу інженерну освіту. Мав чотири автобуси, які перевозили пасажирів. Його водій 48-річний Дмитро Собчак їздив маршрутом "Тернопіль–Скоморохи". Зранку 14 лютого торік проігнорував заборонний сигнал світлофора і зіткнувся з поїздом "Тернопіль—Іване-Пусте". Водій і четверо пасажирів загинули, 14 скалічилися. Від серцевого нападу помер пасажир поїзда, який був свідком.

— Водій працював неофіційно. Демчишин не слідкував за його дисципліною, дозволяв самому заповнювати маршрутні листи. В автобусі не знайшли паспорта маршруту. Автобус міг возити людей тільки до Скоморох, але їздив аж до сусідньої Прошової через переїзд, — каже транспортний прокурор області Олег Цимбалюк, 42 роки.

До аварії Собчак пасажирів не возив. У Демчишина пропрацював три дні.

— Раніше чоловік був далекобійником, їздив на вантажівці. Тижнями не бачив дітей, тому і вирішив сісти на автобус. Демчишин навіть не проінструктував його, не дав час освоїтися, — плаче 46-річна Марія Собчак, дружина водія. — Він їздив сільськими зимовими дорогами із четвертої ранку до 23-ї.

Водій виїхав на червоне світло, бо знав, що вранці переїзд вільний.

— Того дня товарний реверс тепловоза вибивав із положення "вперед" на "нейтраль", поїзд зупинявся, — згадує 50-річний Богдан Грицай, машиніст потяга. — Я зв'язався з черговим, але іншого дизеля не було. То ми з помічником прив'язали ричаг до поручня. Вибивати перестало, і ми поїхали. Правда, вибилися з графіку на 19 хв.

За вироком суду автобуси підприємця мають продати. За виручені гроші погасять моральний збиток родичам потерпілих. Загалом Демчишин має сплатити 315 тис. грн. Він провини не визнає.

Зараз ви читаєте новину «За загибель пасажирів сів власник автобуса ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути