Ексклюзиви
вівторок, 17 липня 2007 18:05

З рейок зійшли 15 цистерн із жовтим фосфором

Автор: фото: Юрій КАЛИНЯК
  Пожежники спеціальною піною гасять вогонь, що виник від загоряння фосфору в результаті аварії на залізничному перегоні Красне—Ожидів Буського району Львівської області
Пожежники спеціальною піною гасять вогонь, що виник від загоряння фосфору в результаті аварії на залізничному перегоні Красне—Ожидів Буського району Львівської області

16 липня о 16.52 на перегоні Красне—Ожидів у Буському районі Львівської області з рейок зійшли 17 цистерн. П"ятнадцять були завантажені жовтим фосфором, ще дві — коксом. Перекинувся спочатку дев"ятий вагон, за ним попадали інші. У результаті реакції фосфору з киснем почалося загоряння.

Пошкоджено 130 м колії, три опори. Під час гасіння пожежі заражені хмари диму накрили територію майже 100 кв. км. Близько 23.00 пожежу нейтралізували, але ще до ранку перекинуті цистерни поливали спеціальною сумішшю. Потяг N2005 із 58 вагонів слідував зі станції Аса в Казахстані до польської Оклеси.

Від залізниці до найближчого села Ожидів — 2 км. Селяни чули вибух та бачили стовп жовто-білого диму, який здійнявся у небо.

— Я була на подвір"ї, виймала з паркану курча, яке застряло між штахетинами, — розповідає 45-річна Віра Гадзало. — Якраз пройшла рівненська електричка. Підняла очі, а від колії потягнувся дим у нашу сторону. Сідав над селом, як туман.

Дим від пожежі розтягнувся над селами Ожидів, Соколівка, Янгелівка, Тур"я, Боложинів, Переволочна, Чаниж, Гутисько-Тур"янське, Заводське, Стовпин, Топорів, Гумниська, Кути, Лісове. Далі повітряно-фосфорна суміш рухалася до сіл Горохівського району Волинської області. Рятувальники пропонували селянам залишати домівки. Покинути хати погодились 729 осіб. Люди подалися до родичів та знайомих.

У пожежну частину райцентру Буськ про аварію повідомив машиніст потяга. Через 15 хв. під"їхала перша пожежна машина.

— Пожежники не знали, що їх чекає, — розповідає Віталій Туровцев з обласного управління МНС. — На допомогу вирушили машини з Бродів та Львова. Пожежу гасили спеціальною піною. Поливали цистерни до ранку, бо фосфор може спалахнути від власної температури.

36-річна медсестра із села Соколівка Віра Литвин розповідає, що односельці почали нарікати на погане самопочуття після восьмої години вечора.

— Жалілися, що дере у горлі, печуть очі, — каже жінка. — Перед тим по селу пройшли рятувальники, попереджали про небезпеку та просили не випускати худобу зі стайні. А також закривати вікна та двері, а на вулицю виходити з марлевими пов"язками.

Професор хімічного факультету Львівського національного університету імені Івана Франка Ярослав Каличак, 59 років, подібних аварій на території України не пригадує.

Люди почали нарікати на погане самопочуття після восьмої вечора

— Білий фосфор є найбільш активною і найбільш отруйною речовиною, — розповідає науковець. — Це тверда кристалічна речовина, яку переважно зберігають під шаром води. При температурі +40°С білий фосфор має властивість самозапалюватися. При згорянні утворюється оксид фосфору, який є найбільш небезпечним для людського організму. Продукти реакції уражують верхні дихальні шляхи, слизову оболонку. Повільне отруєння негативно впливає на кістки, бо вимиває з організму кальцій. Десята частина грама фосфору є смертельною для людини.

Лікарі мають намір обстежити 11 тис. жителів навколишніх сіл. Протягом перших 17 годин після аварії до медиків зі скаргами звернулись 21 особа. Потерпілих лікують у Військово-медичному клінічному центрі Західного регіону.

— З діагнозом отруєння п"ятиокисом фосфору госпіталізовано 15 осіб, у всіх однакові симптоми — подразнення дихальних шляхів, слизових оболонок, — розповідає начальник обласного управління охорони здоров"я Ігор Герич, 45 років. — Четверо отримали допомогу та пішли додому, дев"ять у задовільному стані, стан ще трьох класифікуємо як середньої тяжкості.

Львівські лікарі кажуть, що з подібним отруєнням стикаються вперше. За словами Ігоря Герича, через кілька хвилин після аварії вони консультувалися з головним токсикологом України Борисом Шейманом.

— Борис Семенович розповів, що летальні випадки від отруєння п"ятиокисом фосфору можуть бути після глибокого вдихання диму, але прямої токсичної дії він не має, — пояснює Герич.

Наступного дня після аварії в Ожидові про надзвичайну ситуацію нагадували патрулі міліції та селяни з марлевими пов"язками на обличчях. На вулиці й далі висить димова завіса. На автобусних зупинках людно. Селяни здебільшого проводжають дітей.

35-річній Лесі Шенгері належить бар у сусідньому від Ожидова селі Янгелівка. Жінка розповідає, що наступного ранку після аварії дим від колії потягнувся знову об 11 годині.

— Мені подзвонила сусідка і сказала, що загорілася ще одна цистерна, щоб я забирала дітей, — каже Леся Шенгера. — Чоловік забрав дітей і поїхав до бабці у Новий Розділ. Я теж закриваю бар і їду за ними.

— Жителі уражених Радехівського та Буського районів повинні менше часу проводити на вулицях, — каже Дарія Березюк, кандидат хімічних наук з університету "Львівська Політехніка". — У домівках потрібно частіше робити вологе прибирання. Треба вживати сорбуючі речовини. Їх можна купити в аптеці або використати природні сорбенти — відвар з льону або кисіль.

Варіант диверсії залізничники відкидають

Комісія, яка розслідує причини аварії, поки що не має доступу до місця катастрофи. За словами генерального директора "Укрзалізниці" Володимир Козака, поїзд ішов на швидкості 57 км/год. Експерти розглядають кілька версій: незадовільний стан залізничного полотна або поїзда, порушення правил перевезення небезпечного вантажу. Варіант диверсії Володимир Козак відкидає.
На залізниці ремонтують колії. Цистерни з рештою вантажу відвезли у безпечне місце.
Із Казахстану повинні прилетіти відправники цистерн. Вони мають свою технологію, яка нейтралізує розповсюдження фосфору.
Пасажирські потяги зараз їдуть в обхід через Тернопіль, Львів, Здолбунів, Ковель. Вони затримуються на 1–2 год.
19 липня у селі Підкамінь Бродівського району, неподалік від місця аварії, мав розпочатися музичний фестиваль "Підкамінь-2007". Очікували на приїзд 10 тис. гостей. У зв"язку з аварією фестиваль відбудеться пізніше.

Зараз ви читаєте новину «З рейок зійшли 15 цистерн із жовтим фосфором». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути