середа, 13 лютого 2008 07:09

У приватному зоопарку зарізали осла

Автор: фото: Михайло ПЕРКОВ
  Ярослав Білик (праворуч) і Тарас Дуда з райцентру Ярмолинці Хмельницької області згадують, як доглядачі пересувного зоопарку виривали голки з живого дикобраза
Ярослав Білик (праворуч) і Тарас Дуда з райцентру Ярмолинці Хмельницької області згадують, як доглядачі пересувного зоопарку виривали голки з живого дикобраза

Доглядачі перевізного зоопарку в райцентрі Ярмолинці Хмельницької області висмикували пір"я із хвоста павича, виривали голки з дикобраза. Потім продавали їх школярам по 1–2 грн.

— Павич кричить, як індик, — каже 11-річний Ярослав Білик. — І клюється.

До Ярмолинець приватний зоопарк приїхав торік 10 грудня. Казали, що з Одеси. Привезли двох бурих ведмедів, вовка, лисицю, дикобраза, китайських свинок, барана, двох ослів, степового орла, павича, цесарку, сову, голубів. Вісім причепів із клітками поставили по квадрату таким чином, що тварин було видно лише зсередини. Вхідний квиток коштував 6 грн. Доглядачів було двоє.

— Спочатку це було справжнє свято, — розповідає вчителька, яка не називає свого імені. — Усе так гарно, з світломузикою, качелями. Та за два тижні качелі й музика зникли, голодні звірі ревли на все місто.

— А що тут дивного? — каже дільничний інспектор Віталій Ястремський. — Спочатку походили до тварин, а потім набридло. Людей у нас небагато — десь вісім тисяч, дві школи. Та й хто не бачив осла?

25 грудня з приватного двору хтось поцупив опалювальний котел і труби. Правоохоронці вийшли на доглядачів тварин — 19-річного Геннадія Кастеріна й Олександра Куща, 22 роки. Молодший — із Росії, старший — львів"янин. Порушили проти них адміністративну справу, допитали. Суд оштрафував чоловіків на 51 грн.

— Більше вони не крали, — веде далі Ястремський. — Ми постійно їх контролювали. Вони варили пшеничну кашу, давали звірям овес і сіно.

Повз приїжджий зоопарк любили ходили школярі.

— Наглядачів часто не було на місці. Тоді ми заходили в зоопарк, — згадує Ярослав Білик. — Я кидав лисиці цукерку, вона її жадібно їла. Голубів годував пшеницею. Люди носили обрізки з картоплі й ще якісь недоїдки.

Голодні звірі ревли на все місто

— Моя мама занесла звірам кілька відер буряків, — додає 16-річний Тарас Дуда.

Після Різдва звірі почали зникати. Не стало двох ведмедів, павича, дикобраза. Поширилася чутка, що клітку з ведмедями продали за 15 тис грн. Осла, який примерз до клітки й ревів на все місто, доглядачі зарізали.

Люди почали скаржитися до різних інстанцій.

— Ми просили районну владу провести перевірку та не випускати зоопарк із Ярмолинець, — каже голова Хмельницького міського товариства із захисту тварин "SOS" Лариса Кіріщук. — У район виїхала державна екологічна інспекція. Застали лише половину кліток. Решту вже кудись вивезли.

— Я не бачив працівників зоопарку, — говорить головний спеціаліст відділу біоресурсів інспекції Сергій Васильович Чекирда. — Як мені пояснили, їх тримали у слідчому ізоляторі. У зоопарку були дві китайські свинки, орел, цесарки, лисиця, віслюк і баран. Я їх оглянув. Вони були в нормальному стані. Ходили чутки, що ведмедів зарізали. Однак селищний голова переконав, що їх просто продали. А осла дорізали, бо він захворів на запалення легенів.

Де нині зоопарк — невідомо. Позаминулої суботи клітки бачили на трасі за Ярмолинцями. Казали, що їдуть до райцентру Гусятин Тернопільської області.

— Не знаю, куди цей зоопарк поїхав, — каже голова Ярмолинецької райдержадміністрації Василь Андрушко. — Це приватна власність і вони мені не звітували. Тварини гарні, ситі, жирні, відгодовані. Їх оглядав головний ветлікар району — усе було гаразд.

Зараз ви читаєте новину «У приватному зоопарку зарізали осла». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути