четвер, 09 лютого 2012 06:00

В'язня Сергія Шакіна скалічили за два місяці до звільнення

17 січня в Донецькій виправній колонії №97 побили ув'язнених. 27-річний Сергій Шакін у тяжкому стані. 9 березня він мав звільнитися.

— "Мамо, допоможи, врятуй! Там ідуть убивства! Там машина смерті", — зачитує синового листа із тюремної лікарні 54-річна Олена Шакіна із Сум. — У Сергія інсульт, він не може ходити, голова болить. Схуд — при зрості 172 важить 50 кіло.

Сергій Шакін отримав п'ять років в'язниці за крадіжку. Покарання відбував у Сумській колонії. 15 січня його перевели до Донецької.

— Після того сина на два дні підвісили за руки, — каже Олена Шакіна. — Так адміністрація ламає людей. Мого Сергія били просто так, ні за що. Вивели з камери й били. І так усіх, кого недавно перевели в колонію. Просто Сергієві дісталося найбільше.

— Це була каральна акція, — розповідає колишній в'язень колонії №97 Ігор Гаркавенко. — Карає так звана "п'ята зміна". Такі катування проводять ледь не щодня.

У Державній пенітенціарній службі України звинувачення спростували.

— Ми перевіряли, жодного факту надзвичайних подій 17 числа не було зафіксовано, — говорить Ігор Андрущенко, помічник керівника відомства.

— Тілесні покарання в колоніях незаконні, — розповідає правозахисник 47-річна Олена Повідайчик. — В'язнів можуть карати лише в тих випадках, коли вони готують якусь змову. Але в наших в'язницях б'ють для того, щоб морально зламати людину. Якщо хтось із арештантів гине, то за це нікому покарання не призначають. Якщо керівників і знімають, то за деякий час повертають на ті ж посади, іноді на вищі, але в інших колоніях. Це для родичів ув'язнених роблять показуху.

Зараз ви читаєте новину «В'язня Сергія Шакіна скалічили за два місяці до звільнення». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути