Ексклюзиви
вівторок, 08 липня 2008 07:13

В Андрія Федоренка відібрали частину городу

"У нас тут свавілля твориться, — бідкається 71-річний Андрій Федоренко із села Великий Карашин Макарівського району Київщини. — У стариків і немічних забирають землю. Вдіяти нічого не можемо. Сільрада все пеняє на район, у районі ж кивають на село".

Минулого тижня великокарашинці написали колективні листи президентові, прем"єр-міністру, генеральному прокуророві та міністру внутрішніх справ. Просять прислати комісію з перевіркою. Хочуть знайти винного в тому, що їхні наділи віддали іншим.

У Великому Карашині, що за 65 км від Києва, живуть 1153 селян. Більшість — пенсіонери. Останні кілька років заможні кияни купують у селі земельні ділянки. Сотка землі коштує $2–3 тис.

Федоренки колись мешкали у Києві, працювали інженерами на столичному заводі реле й автоматики. Андрій Федорович має орден "Знак пошани". 25 років тому купили у Великому Карашині стареньку хату й 41 сотку городу поряд. Перебралися до села, хату перебудували, посадили садок, завели пасіку, вирощують городину. Столичну квартиру залишили сину й доньці.

2000-го Федоренки отримали Державний акт на право приватної власності на ділянку.

— Ми із дружиною хворіємо, майже нікуди не виходимо, — продовжує Андрій Федоренко. — За останні два роки я переніс інфаркт й інсульт. Оце недавно сусіди передали, що сільрада вимагає оформляти на свої городи ще й кадастрові номери. Казали, що в багатьох, хто не оформив, городи відрізали й передали іншим.

Селяни скаржилися, що в земельних відділах райдержадміністрації вистоюють великі черги. Людей приймають по середах, у чергу доводиться ставати до схід сонця. На східцях — до вечора, бо в коридорах немає стільців. Пенсіонери непритомніють.

— Ну хіба б ми таке витримали, — зітхає Федоренко. — Обоє ледь дибаємо. Попросили дітей. Не спішили, за землю не переймалися, бо вона ж приватизована. Минулого місяця з Києва приїхав син, але йому кадастрового номера не дали. "Частина вашої землі вже продана", — пояснили. Ми аж оторопіли.

Син Федоренків 36-річний Дмитро кілька днів їздив із земельного відділу сільради до району, з Макарова — до приватних фірм, які готують документи на присвоєння номера.

— Цих фірм у Макарові аж 24, — обурюється Дмитро. — Обліпили земельний відділ, як мухи. За присвоєння номерів деруть по 500 гривень і більше. Я получив карту-схему вулиці, — чоловік показує документ. — Погляньте: у батьків і їх сусідів повідрізали шматки. Величезну ділянку в кілька гектарів купив якийсь Антіпов. Він викупив частину дороги, озеро, лісосмугу ще й прихопив 7 соток батьківської землі.

Хто такий Антіпов, Федоренки не знають.

— І ніхто нічого не каже, — розводить руками Дмитро. — А може, він якийсь хімічний склад тут хоче ставить.

У сільській раді Федоренкам пояснювали, що землею розпорядилася не сільська рада.

— Коли показав схему, викрутилися, — каже чоловік. — Мовляв, то геодезисти помилку зробили. Але до батьків не приїжджали ніякі геодезисти, нічого не заміряли. Забирають землю у стариків і брешуть в очі.

— Та всі вони тут пов"язані, — до розмови долучається 60-річний Микола. Чоловік називає себе місцевим опозиціонером. — Голова сільради, сільські й районні землевпорядники, прокуратура не захищають людей, а набивають собі гаманці. Із нас ніхто не добився правди. Хто виступає — того цькують. Було таке, що й хати погоріли. Люди залякані, махнули рукою.

80-річний Володимир Бутов запевняє, що сільський землевпорядник вимагала в нього написати відмову на 7 соток городу. Чоловік не погодився.

Із нас ніхто не добився правди

— Там така гарна земля, над озером, — пояснює Володимир Самойлович. — Так Любка (сільський землевпорядник Любов Глущенко. — "ГПУ") сама написала заяву й підписалася за нас. Ми з бабою (дружина Тетяна Бутова. — "ГПУ") лежали тоді в лікарні. Як дізналися, баба розплакалась. Пішла до Любки. Просила хоч тисячу доларів на ліки дати, знаємо ж, що землю продали. А вона крізь зуби: "Нащо вони вам". Копійки не дала.

— У селі ніхто ні в кого нічого не забирає, — запевняє сільський землевпорядник Любов Глущенко. — Це все чутки, люди панікують. Буває, в них забирають землю, але тільки за селом. Це робить Макарів. На наші запитання відрізують: "То не ваше діло".

Звинувачення сільради землевпорядники райдержадміністрації називають вигадками.

Зараз ви читаєте новину «В Андрія Федоренка відібрали частину городу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути