вівторок, 22 липня 2014 05:00

Усю ніч несли квіти до посольств

Автор: ФОТО: Ольга ШВЕД
  18 липня ввечері активісти принесли до генконсульства Росії у Львові дитячі іграшки з траурними стрічками
18 липня ввечері активісти принесли до генконсульства Росії у Львові дитячі іграшки з траурними стрічками

"Путин убийца" — з таким плакатом всю ніч на 18 липня простояла киянка 23-річна Олена під посольством Нідерландів у Києві. Весь час до амбасади українці несли квіти, вшановували загиблих у збитому на Донеччині літаку, що прямував із нідерландського Амстердама до малайзійської столиці Куала-Лумпура. Квіти і свічки несли також до представництв США, Малайзії, Великої Британії, Бельгії, Німеччини, Австралії, Нової Зеландії та Індонезії.

О 23.30 біля посольства Нідерландів зібралися близько 500 людей. Вхід до будівлі встелений квітами та м'якими іграшками. На газоні поруч свічками виклали слово "мир" англійською.

— Українці не хотіли, щоб постраждали невинні люди. Сюди вже тричі виходила жінка з посольства. Дякувала за співчуття і плакала, — розповідає 21-річна Олена Смаль.

Кілька людей не приховують сліз.

За півгодини підходять два десятки чоловіків у масках та камуфляжі. Кілька з них несуть квіти. Шикуються перед посольством і мовчки стоять 10 хв. Люди просять їх зняти маски, пробують заговорити.

— Ми новобранці батальйону "Азов", прийшли вшанувати загиблих, — коротко відповідає перший у строю.

Квіти до посольства несуть цілу ніч та впродовж наступного дня. Свічки вночі купляють у церкві Успіння Богородиці Пирогощі, що розташована навпроти амбасади.

18 липня в Москві до посольства Нідерландів у Росії кілька десятків росіян принесли вінки. Пояснили: їм соромно, що їхню країну підозрюють у зв'язках із терористами.

Під Російське консульство принесли закривавлені іграшки

— Мама, а можна забрати машинку додому? — 6-річний хлопчик тримає перев'язану чорною стрічкою іграшку. 18 липня ввечері близько десятка активістів принесли до генконсульства Росії у Львові дитячі іграшки з чорними стрічками. Так висловили обурення діями РФ на Донбасі.

— Ці іграшки — символ невинно вбитих дітей у тому лайнері, — каже активістка Ольга Сало. Запалює лампадки. — Світ має усвідомити: те, що відбувається на Донбасі — це тероризм, який підтримує Росія, за збитий літак відповідальність несе Путін.

Учасники акції полили червоною фарбою паперові літачки та іграшки, обпалили їм крила, розклали перед воротами консульства.

Це друга акція за тиждень під російським представництвом. Раніше активісти вимагали звільнити льотчицю Надію Савченко.

Зараз ви читаєте новину «Усю ніч несли квіти до посольств». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути