Ексклюзиви
середа, 03 грудня 2008 15:26

Юлію Гайдай збила темна іномарка

25 вересня торік чернігівка Тетяна Гайдай, 53 роки, втратила доньку. Юлія загинула на роботі. Їй було 22. Жінки працювали двірниками. Зранку й увечері, коли Тетяна йде й повертається з роботи повз місце пригоди, не може стримати сліз.

— О п"ятій ранку ми поїхали на дільницю, — згадує Тетяна Юріївна. — Прибирали від готелю "Україна" до магазину "Квартал". Я мела навпроти зупинки, бригадирка — на тротуарі. Юля прибирала біля парку, метрів за 10 від нас. Десь о 6.10 я почула удар. Озирнулася. Доня лежала на дорозі, із голови цебеніла кров. Її збила темна іномарка, яка проїхала трохи вперед і зупинилася. Із неї вискочив чоловік і закричав: "Боже, что я наделал!.."

"Швидка" доправила Юлію до лікарні. Мати поїхала слідом на тролейбусі.

— Молилася під реанімацією. Хвилин за 40 вийшов лікар: "Ми зробили все можливе. Юлі немає", — плаче Тетяна Гайдай. — Донька померла від внутрішньочерепної травми. Їй переламало кістки голови, склепіння черепа. За кермом "Фольксваґена Пасата" був 24-річний чернігівець Роман Спутай. Він навіть не мав водійських прав. Поруч сиділа власниця авто, 45-річна Любов Шинкарицька. Кажуть, спішили до поїзда передати товар. Коли збили Юлю, жінка навіть не вийшла з машини.

За фактом аварії міліціонери порушили карну справу. Її розслідує слідчий Василь Картак.

— Я кожного ранку на місці, де вбили доньку, — каже жінка. — Спитала слідчого: "Спутая покарають за те, що їздив без прав?". А він: "Такого закону немає". Нам не дають ознайомитися з результатами експертизи й матеріалами справи. А Спутай ходить і життю радіє. Тричі міняв показанія. Дійшло до того, що сказав: "Юля кинулася сама".

Гайдаї живуть у трикімнатній квартирі. Батько Юлії працює на радіозаводі. У родини є старша донька Людмила.

Жалкую, що не вбила Спутая на місці

Після школи Юлія вивчилася на бармена-офіціанта. Працювала у кафе, швачкою на фабриці "Сіверянка". Через малу зарплатню звільнилася, влаштувалася до матері. Співмешкала з Віктором. Купили машину, збиралися відремонтувати квартиру, придбати меблі. На літо 2008 року планували весілля.

— Рік минув, а в мене рука не піднімається зробити ремонт у її кімнаті. Юля дуже любила життя, гарно малювала. Як школу закінчувала, запитала: "Мамо, можна шпалери розмалюю, все рівно ремонт робитимемо", — Тетяна Юріївна показує кімнату доньки. Стіни обмальовані усміхненими ведмедиками, зайцями, є павук. Над дверима напис "Юля".

— Ще й 40 днів не минуло, як зателефонувала мати Спутая. Пропонувала залагодити справу за 5–10 тисяч доларів. Вітя спитав: "А ви життя своєї дитини у скільки оцінюєте?" Потім телефонувала хазяйка машини, хотіла зустрітися. Я пам"яттю доньки не торгую. Хочу, щоб убивцю покарали. Тепер, коли справу заминають, жалкую, що не убила Спутая на місці. Нехай би мене судили.

Родина скаржилася на затягування справи обласному прокурору Анатолієві Василевському.

— Прийшла відповідь, що моя скарга направлена прокурору Чернігівського району. Яке відношення райпрокурор має до Чернігова? Приходили відписки і з обласної міліції. Ми три середи підряд намагалися потрапити на прийом до начальника обласної міліції. Не пустили. Справу заминають. Начальник слідчого відділу ДАІ Чернігова Юрій Сащенко сказав: "Обычно такие дела до суда не доходят. Если дают деньги — берите, не отказывайтесь". Я написала листа Юрієві Луценку й генпрокурору Олександру Медведьку. Лише тоді, за півроку після аварії, одяг і взуття доньки взяли на експертизу.

Гайдаї не встановлювали пам"ятника на могилі. Думали, отримають страховку. Однак без рішення суду грошей не виплачують.

Слідчий Василь Картак каже, що водій нині перебуває на підписці про невиїзд. У листопаді справу передали до суду.

— По справі Гайдай-Спутай було проведено ряд експертиз, — каже Анатолій Скрипка, начальник відділу з розслідування ДТП слідчого управління обласної міліції. — Справа на контролі управління.

Із неофіційних джерел "ГПУ" вдалося з"ясувати, що закриття кримінальної справи щодо дорожньо-транспортної пригоди зі смертельними випадками коштує $5–20 тис. залежно від того, хто винуватець і потерпілий.

Зараз ви читаєте новину «Юлію Гайдай збила темна іномарка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути