четвер, 18 грудня 2008 17:19

Юлія Росновська пережила клінічну смерть

Автор: фото: Інна ЧЕРВІНЧУК
  Юлія Росновська із селища Теплик Вінницької області показує результати магніто-резонансної терапії 2004 і 2006 років. Їхні висновки різняться
Юлія Росновська із селища Теплик Вінницької області показує результати магніто-резонансної терапії 2004 і 2006 років. Їхні висновки різняться

"Люди, дуже осторожно вибирайте мануальних терапевтів! Нікому ніколи не довіряйте шию!" — застерігає 43-річна Юлія Росновська із селища Теплик Вінницької області. Після невдалого масажу жінка пережила клінічну смерть.

Росновська з чоловіком Віктором виховують синів 22-річного Олександра й Руслана, 11 років. Віктор Росновський раніше працював у міліції, Юлія Володимирівна — ревізором у районному Пенсійному фонді. У березні 2004 року жінка звернулася до місцевої лікарні.

— Випали грудні диски, — згадує жінка. — Лікування медикаментами не допомогло. Лікар приписав курс масажів. Чоловікові порадили звернутися до рентгенолога Володимира Жука. Мовляв, він непогано масажує і бере 20 гривень за сеанс.

Після першого сеансу жінка не відчула полегшення.

— Під час другого він різко повернув мою шию, — веде далі Росновська. — Я знепритомніла. Коли отямилася, лікар сказав, що у мене дуже понижений тиск. Робити масажів не можна.

Після масажу жінці стало зле. Паморочилася голова, мучила нудота.

— Усе плило перед очима, руки-ноги не слухалися. Вдома я знову потєряла сознаніє. Чоловік визвав "швидку". На ранок я почала рвати кров"ю, не могла встати, нічого не бачила, руки-ноги відмовили. Так цілий день. Уночі молила Бога, щоб дожити до ранку. На другий день опухла голова. Чоловік знову викликав "швидку".

Що було далі — Росновська пам"ятає погано. Тиждень лежала під крапельницями.

— То приходила в себе, то провалювалася, — жінка показує довідки. — Пережила клінічну смерть. У той момент бачила Бога. Наша земля була у формі конуса, Бог сидів на вершині. Він великий-великий, у білій мантії. Я питала його: "Чого мені так назначено?" А він: "Подивися на свою руку. Бачиш лінії? Кожній людині я даю долю в руку. Так і ти. Це твоя доля. Мусиш все перетерпіти". Спитала, чого у нас, українців, такі негаразди. Бог відповів, що кожна нація живе на якійсь сходинці до нього. Найближче — японці. Українці —  при землі. "Я вам кинув зерно, а ви його не посадили, а розп"яли. Тому так живете".

В обласній психіатричній лікарні Росновській провели магнітно-резонансну томографію. Відправили назад у Теплик.

— Продовжували ставити капельниці, та ставало гірше. Тиск упав до 60 на 40 міліметрів ртутного стовпчика. Моя начальниця Тамара Монаршук, директор Пенсійного фонду, порадила звернутися до Київського інституту нейрохірургії.

Лікарі не давали Росновській шансів на життя. "Вона не жилєц", — казали родичам. Однак за місяць у київській міській лікарні N1 жінка взяла в руки кухлик.

Витратила на лікування майже 10 тисяч гривень

— Після Паски я зробила перші кроки, — каже жінка. — Лєчащий врач сказав: "Бог любить тебе. Рідкісний случай. Із ста людей на свої ноги стають двоє". Коли мені робили масаж, перетисли нерви до головного мозку. Ще казав, що мені дадуть другу групу інвалідності, після реабілітації — третю довічну. Треба буде постійно лікуватися.

Жінка витратила на лікування майже 10 тис. грн. Нині потерпає від головного болю, погіршується зір, від ліків розвинулася алергія. Добитися групи інвалідності не може.

— Моя хвороба — наслідки мануальної терапії, — зітхає Юлія Володимирівна. — Якщо це довести, то Жук довічно платитиме мені 3 проценти від пенсії по інвалідності. Але притягти до відповідальності лікарів практично неможливо. Щось добитися не можу, бо зникли всі виписки з моєї картки.

Юлії Росновській довелося звільнитися з роботи. Нині вона перебуває на обліку в районному центрі зайнятості.

— Слава Богу, що ходю своїми ногами і бачу своїх дітей, — зітхає. — А тому Жукові — Бог суддя.

Рентгенолог Теплицької райлікарні 58-річний Володимир Жук не визнає помилки.

— Я в цьому ділі не винен, — каже Володимир Миколайович. — При мануальній терапії може бути одна помилка: зміщення хребців. Тоді пережимаються шийні нерви, порушується кровообіг. Це видно на рентгені і на магнітно-резонансній томографії. А у цієї жінки ні рентген, ні томографія цього не показали. Мій масаж не зашкодив, бо за три дні, як вона пішла від мене, її виписали у задовільному стані. Погіршення пішло наступного тижня. У Росновської був остеохондроз із грижами та судинними ураженнями.

Жук каже, що Росновська не втрачала свідомості під час масажу.

— У моїй практиці це перше звинувачення, — каже.— Раніше пацієнти лиш дякували. Цю жінку до мене привів її чоловік Віктор, якому я колись поміг. У нього був остеохондроз поясничного відділу.

Тепличани часто просять Жука зробити масаж, хоч у районній поліклініці є масажний кабінет. Після випадку з Росновською лікар не припинив практики. Спеціальних курсів із мануальної терапії чи масажу він не проходив. Набуті в медінституті знання поглиблює за допомогою книг.

Зараз ви читаєте новину «Юлія Росновська пережила клінічну смерть». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути