пʼятниця, 21 вересня 2012 05:00

Убивцю міліціонера захищатимуть в Європейському суді

19 вересня Апеляційний суд Київщини оголосив вирок 35-річному Віталієві Запорожцю з села Семиполки Броварського району, який торік 4 вересня застрелив начальника міліції 37-річного Миколу Симоненка. Залишив у силі вирок райсуду — 14 років в'язниці.

О 9.30 до суду впускають кількох журналістів. Решті пояснюють, що немає місць. За 2 год. із початку засідання судді йдуть до нарадчої кімнати. За столом посеред зали залишаються адвокати Віталія Запорожця: 37-річний Сидір Кізін, 32-річний Костянтин Попов та Іван Макар, 55 років. Навпроти них сидить прокурор.

— Я стріляв у Симоненка, але не вбивав. Він вижив би, якби його друзі-міліціонери викликали "швидку", а не втекли. Хай перевірять, чи був я п'яний, хай звернуть увагу на покази свідків. Нічого ж не зробили, — говорить Віталій. Він стоїть у спортивному костюмі у клітці біля стіни.

Віталія Запорожця утримують у Лук'янівському ізоляторі столиці. Досі перебував у Чернігівському.

— Які там можуть бути умови, — махає рукою. — Держава не виділяє грошей на соціальні виплати громадянам, які цього потребують, не вистачає ліків. То що може дати ув'язненим?

Камеру обступають десять міліціонерів із спецпідрозділу "Грифон". Ще десятеро стоять з іншого боку вікна.

— Це демонстрація. Не хочуть, щоб журналісти знімали, що тут відбувається. Міліціонери в цивільному зайняли місця в суді, щоб сюди більше ніхто не зайшов. Камеру охороняють 20 міліціонерів. Нащо? Тут трьох військових вистачило б, — встає із з-за столу адвокат Іван Макар.

О 12.30 до зали заходять судді. Залишають покарання без змін, відхиляючи всі клопотання адвокатів.

— Це не нормально, коли судді підпорядковуються прокуратурі, — Іван Макар виходить із зали. — Ми будемо подавати касацію. Упевнений, що і вона не принесе користі. Після неї будемо звертатися в Європейський суд із прав людини.

На вулиці перед судом виступають громадські активісти об'єднання "Свобода" та голова Комітету визволення політв'язнів Микола Коханівський. Осторонь, під деревами, курить Володимир Запорожець, брат Віталія:

— До Віталіка у Чернігів їздив два рази. Казав, що умови там погані, але ніхто не обіжає, міліціонери не б'ють. Тепер перевезли в Лук'янівське СІЗО. Мати через то хворіє. Серце не витримує.

Зараз ви читаєте новину «Убивцю міліціонера захищатимуть в Європейському суді». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути