вівторок, 20 березня 2012 05:45

Убивати й ґвалтувати стає безпечно

Убивати й ґвалтувати стає безпечно
Фото: tsn.ua

В Україні відбуваються резонансні злочини, один жахливіший за інший. Немислиме звіряче зґвалтування зі спаленням у Миколаєві, й одразу за ним подібне у Сімферополі.  "Куди котиться наше суспільство?" — хапаються за голову люди.

А туди, куди послідовно котить його влада. Україна тоне в криміналі й насиллі, і це один із прямих наслідків президентства Віктора Януковича. Саме дії та бездіяльність нинішньої влади витягають на поверхню найгірші людські інстинкти, скорочують шлях до скоєння злочину, фактично провокують незбагненні з точки зору моралі вчинки.

Протягом останніх років практично зник принцип невідворотності покарання за злочин.  Усі знають, що проблем можна уникнути за будь-яке правопорушення завдяки грошам або зв'язкам у владних структурах. Саме вищі чиновники заохочують заангажованість та прислужництво судочинства, культивують главенство грошей і становища у владі, а не законів.

Штовхає суспільство до морального занепаду й сумнозвісне "покращення життя вже сьогодні". Злидні й відсутність будь-яких сподівань на позитивні зміни заганяють людей у відчай, пияцтво, наркоманію, кримінал. Матері вбивають немовлят, здорові парубки грабують беззахисних пенсіонерів. Водночас мільярди бюджетних гривень, що могли б піти на соціальні потреби й оздоровлення суспільства, нахабно розкрадають, купують за них коштовні президентські вертольоти, квартири чи автомобілі для столичних та регіональних князьків.

Не здатна захистити людей міліція. Пріоритетом для неї зробили протидію опозиції й громадським організаціям, охорону царствених осіб та їхньої челяді. Велелюдний міліцейський "ескорт" до недільного з'їзду Партії регіонів — гарна тому ілюстрація.

Все це і є владою Януковича — саме він насамперед відповідальний за нинішні жахливі злочини й беззаконня. Будучи фактично царем, президент має можливості й повноваження впливати на ситуацію, але не робить цього. Через цілком очевидну нездатність до керівництва державою, надмірну зайнятість власним добробутом, відсутність особистого інтересу до кардинальних змін. Кинути людям передвиборну кістку у вигляді тисячі гривень зі знецінених вкладів Ощадбанку набагато простіше, ніж щось реформувати. Та й деградоване, без моральних цінностей суспільство завжди буде зручне для авторитарних режимів. Тож убивати, грабувати і ґвалтувати в Україні стає дедалі безпечніше.

Зараз ви читаєте новину «Убивати й ґвалтувати стає безпечно». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

26

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути