вівторок, 23 липня 2013 11:49

У Врадіївці перестали купувати короткі спідниці

— Раньше у Врадіївці був полнєйший безпрєдєл. Бандітська власть робила, що хотіла: грабила, вбивала, насілувала. От уже два тижні спокійніше, — говорить молодий вусань, який підвозить "запорожцем" до райцентру Врадіївка Миколаївської області. Уночі 27 червня двоє міліціонерів і таксист побили та зґвалтували там продавщицю 29-річну Ірину Крашкову. Після того місцеві жителі розтрощили райвідділ міліції.

Зранку 18 липня на вулицях селища людно — щочетверга працює базар.

— Мам, давай поміряємо оту коротеньку спідничку з квітками, — дівчина років 15 прямує до ятки з жіночим одягом.

— Ти шо, не бачиш, що робиться? У короткому страшно на вулицю вийти. Он гарна довга синя спідниця, — відповідає жінка у темній сукні до п'ят.

— Як Іру ізнасілували, всі запитують тільки довгі спідниці. У короткому бояться даже дома ходити. А ми на літо тільки коротеньке завезли. Тепер усе хоч викидай, — говорить продавщиця Марина Петрівна, 56 років.

Райвідділ міліції — неподалік ринку. Після погрому 2 липня приміщення відремонтували, вікна замінили на пластикові, замість розбитих металопластикових дверей установили броньовані з Гербом України. Фасад відмили від кіптяви, асфальт перед відділком виметений. На витоптаних квітниках сплять безпритульні пси.

— Страсті трохи стихли, але атмосфера в селі напружена. Люди чекають або продовження мітингів, або помсти міліції. Живемо, як у сталінські часи, боїмося чорного "воронка", який може в будь-який момент приїхати і когось забрати, — каже жінка у світлій футболці.

— Наступного разу в хід підуть вила. Якщо побачать Дрижака на вулиці, то його просто порвуть, — долучається до розмови 33-річна Катерина Настіна. Вона приїхала на базар із селища Криве Озеро за 25 км.

У кафе неподалік відділку сидять десяток чоловіків. Із радіоприймача лунає новина, що піша хода з Врадіївки дійшла до столиці.

— Устроїли цирк із цею ходою, — говорить сивий чоловік у світлій сорочці. — Там із наших тільки один. Решта лише рекламуються на Іриній біді. Хоч би один поїхав до неї і спитав, чи хоче вона, щоб про її горе знала вся країна. Ніхто й не цікавиться, як вона, як син.

— А їм нема різниці, на чому піаритися. Цим ходакам вірив, коли вони без прапорів ішли. А зараз і прапори "Батьківщини", й УДАРу. Хочуть Захарченка скинути, революцію устроїть. А толку? До них ніхто не присоєдіниться. Люди ідуть за простими людьми, а за політиками — ніхто, — розповідає неголений пузань у світлому костюмі. — Дуже багато брехні було по телевізору. Казали, шо наші мітингувальники були п'яні, з ферми бившого начальника міліції свиней випускали. Яка там ферма?

Фермою називають приватний двір за селищем, обабіч дороги на Кишинів. З одного боку, той оточений лісом, з іншого — соняшниковим полем. Залізні ворота зачинені, дощатий паркан місцями впав. На зарослому травою подвір'ї стоїть старий одноповерховий дім і залізний ангар, перед дверима валяються миски та садове приладдя. Із хати виходить жінка у брудній кофті та спортивних штанах.

— Ми тут вісім років живемо. Ніякої ферми немає. Тримаємо четверо своїх свиней і двох Синицьких. Ніхто свиней не випускав, то все сплєтні, — каже. Слідом за нею виходить чоловік у закочених штанах. Показати свинарник відмовляється.

Над ставом у центрі Врадіївки граються діти з батьками. Чоловіки читають оголошення на дошці.

— У нас стільки хат почали продавати, — говорить 32-річний Олег Мальчишин. У Врадіївці живе вісім років. — І недорого. За 40 тисяч можна гарну взяти. Тільки кому вона тут треба?

Будинок Ірини Крашкової — на вул. Петровського. Обгороджений залізним парканом із кованими ворітьми. У дворі на викошеній траві пасуться три десятки гусей, під вишнею спить собака. На стінах хати місцями осипалася штукатурка.

— Заходьте, бо бабушка майже не ходить, — з будинку виходить племінниця Ірини Крашкової. — Ви ж про тьотю Іру хочете розпитати? Її скоро випишуть.

Заводить до кухні. На підлозі — лінолеум. Під стіною стоять коричневі кухонні меблі, пральна машинка з рожевою хлібницею, на дерев'яному столі — ікона і фотографія Ірини з сином. 69-річна Марія Кирилівна сидить на червоному  пластиковому стільці.

— За Ірочку постійно молюсь. Не відходжу від ікон. Дасть Бог і моя дитина виздоровіє, — каже. Хреститься, плаче.

— Ніякого штурму не було б, якби мітінгувальники не побачили Дрижака, який сміявся з вікна міліції, — говорить таксист, який везе до вокзалу.

3 адвокати захищають побиту і зґвалтовану Ірину Крашкову.

4 адвокати захищають підозрюваних міліціонерів Євгена Дрижака, Дмитра Поліщука і таксиста Сергія Рябіненка.

Зараз ви читаєте новину «У Врадіївці перестали купувати короткі спідниці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

27

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути