четвер, 18 березня 2010 07:59

У вбивстві начальника митниці звинуватили студента

"Хоч зараз візьму, піду на Чопську митницю, обіллюсь бензином і підпалю себе, — каже 70-річний ужгородець Валерій Пташник. — Буду горіти на очах у всієї митниці. Може, хоч так доведу, що мій Валєрка — не вбивця".

Сина Валерія Григоровича, 21-річного Валерія Пташника, звинувачують в організації вбивства 40-річного Ярослава Стрижака, начальника зміни Чопської митниці. Справу розглядає Закарпатський обласний Апеляційний суд.

Ярослав Стрижак — племінник голови Конституційного суду Андрія Стрижака. Його вбили у селі Концево під Ужгородом у ніч на 7 вересня 2007 року. Тієї ночі селяни побачили сіру "мазду" в кюветі, поряд — закривавленого Стрижака. Він шепотів: "Пташник, Пташник…" і вмер.

У вбивстві митника запідозрили двох ужгородців: студента юридичного факультету Закарпатського національного університету Валерія Пташника і 41-річного Андрія Кепшу, двічі засудженого за вбивство. Першого називають замовником, другого — виконавцем. Обох затримали.

Ярослав Стрижак купував в Ужгороді нерухомість і земельні ділянки. Оформляв на інших осіб. Пташник був його брокером, Кепша — посередником в одній угоді. За версією слідства, вони напали через гроші. Знали, що митник возить великі суми.

— Слідчі сфабрикували справу повністю, — говорить Ісмаїл Вердієв, адвокат Пташника. — Нема жодного доказу вини Валерія. Приміром, називають його організатором. Але тоді чому він їхав зі Стрижаком і Кепшею, а не сидів удома? Кажуть, він бив ножем. Але як, коли на той момент кисть руки була в гіпсі?

Адвокат каже, що нападав Андрій Кепша:

— Валерія, який хотів захистити Стрижака, теж тричі вдарив ножем. А слідчі вважають, що він сам себе поранив. У спину. І головне. Якщо вони хотіли пограбувати, то чому не забрали грошей? У "мазді" знайшли 49 тисяч євро, 8,3 тисячі доларів, 3445 гривень і 2000 форинтів. Слідчий оцінив це все в одну гривню і здав в Ощадбанк.

— Це старий Андрій Стрижак мстить за смерть племінника, — додає батько Валерія. — Замовив ужгородським суддям двох довічників і все.

— Слідчі вибудовують свої звинувачення лише на показах свідків, — продовжує адвокат. — Наче жителі Концева чули, як перед смертю Стрижак казав: "Мене бив Пташник".

Слідчі вважають, що він сам себе тричі вдарив ножем у спину


Концево — елітне селище під Ужгородом. Тут переважно дво-триповерхові котеджі. Зводять їх працівники Чопської митниці. Всі вони працювали зі Стрижаком.

Одним зі свідків виступає Леонід Ковач. Він розповідав слідчим, як перед смертю Стрижак звинуватив Пташника. Однак на очній ставці відмовився від своїх слів. "Не хочу гріха на душу брати", — пояснив.

Справу щодо вбивства розглядає суддя Федір Вотьканич. Він відхилив 40 клопотань адвоката про захист. Із журналістом "ГПУ" зустрітися відмовився.

Зараз ви читаєте новину «У вбивстві начальника митниці звинуватили студента». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути