пʼятниця, 17 червня 2011 00:15

У сільраді згоріли документи на землю

Автор: Фото: Андрій Шматов
  Розвалена сільрада у селі Триліси Фастівського району Київщини. Згоріли документи по розподілу земельних ділянок з 2007 року. При розпаюванні колгоспу селяни отримали земельні наділи по 2,6 гектара. Здають в оренду фермерам. На Київщині ціняться великі земельні масиви, які можуть бути використані під будівництво
Розвалена сільрада у селі Триліси Фастівського району Київщини. Згоріли документи по розподілу земельних ділянок з 2007 року. При розпаюванні колгоспу селяни отримали земельні наділи по 2,6 гектара. Здають в оренду фермерам. На Київщині ціняться великі земельні масиви, які можуть бути використані під будівництво

— Близько четвертої ранку 13 червня прокинувся від якогось хлопка. Почув, вродє машина зірвалася з місця. Вибіг на двір, бачу у вікнах магазину навпроти сільради вогонь. Думав, магазин горить. Але то шибки блискали. Потім побачив, що передня стіна сільради вивалена. Взривом знесло броньовані двері між кабінетами, повалило дві секції капітального забору, — розповідає 48-річний Василь Максимчук із села Триліси Фастівського району Київщини. — Посеред кімнати секретарки було невисоке куполообразне вогнище. Доки приїхали пожарники, воно розгорілося й дістало стелі. Я збив молотком замок на дверях сільради, відключив газ і світло.

Село Триліси за 10 км від залізничного вузла міста Фастів. Там живуть 1,5 тис. людей. Місцеві кажуть, у селі зареєстрований голова Адміністрації президента Сергій Льовочкін.

— Він тут прописався в тітки, Марії Терентіївни. Кажуть, Льовочкін платить податки до бюджету сільської громади. А Марія Терентіївна — це жінка рідного дядька Льовочкіна, Василя. Він уже покійний. У Трилісах живе ще Олександр, двоюрідний брат Сергія.

Сільрада — у центрі села. Біля розваленого будинку купа битої цегли, на землі лежить полірована жовта тумбочка. Даху практично нема. З горища звисає синьо-жовтий прапор. Уцілів і напис: 1967 рік.

Біля споруди троє людей на велосипедах. Кажуть, голова сільради Ольга Дуганова поїхала у Фастів купувати нові комп'ютери.

— У нас було кілька сейфів із архівом сільради, — розповідає секретарка Валентина Яківець, 44 роки. — Вцілів сейф тільки у голови. У мене згоріли протоколи засідань сільської ради по розподілу земельних ділянок із 2007 року. Вогонь знищив нотаріальні та загсові записи, господарські книги.

Міськвідділ міліції Фастова порушив кримінальну справу за фактом підпалу і навмисного знищення майна сільради. Але люди в офіційну версію не вірять. Кажуть, міліціонери, які приїжджали після пожежі, проговорилися, що у сільраді попрацював професіонал і вибухівка була сучасна. За силою вибуху еквівалентна щонайменше кілограму тротилу.

— Сільраду не наші підірвали, чужі. Головиха комусь дорогу перейшла. Вона все по закону хоче. Домовлятися по понятіям не буде. Взялась наводити порядки із землевідводом, власністю громади. А це не сподобалося тим, хто хоче прибрати село до рук, — кажуть люди.

Ольга Дуганова, 57 років, головує у Трилісах сім місяців. Її обрали торік у листопаді. Балотувалася як безпартійна. Працювала головним економістом місцевого спиртзаводу. Роботу в сільраді розпочала з інвентаризації земель.

— За півроку таких гріхів, щоб сільраду підпалили, не бачу, — Ольга Григорівна виходить зі своєї темно-синьої "копійки". Водить сама. — Якби мені помстилися, то перестріли б десь, чи хату підпалили. А то — сільрада.

Скаржиться на безлад, який залишив у земельних справах її попередник.

— Навіть на будинок сільради права власності немає. Я щойно подала клопотання до райадміністрації, щоб оформити в комунальну власність приміщення школи та дитсадка. У селі тільки житлової забудови 900 гектарів. У мене 5,5 тисяч землекористувачів. Непорядок усюди. Взяла на роботу нового землеупорядника, бо зі старим не працювала б жодного дня. Договори оренди землі та приміщень оформлялись, але ніде не реєструвались. Орендної плати сільські підприємці роками не платять. Зараз узялися робити інвентаризацію земель сільради. Це дуже складно, але це єдиний дохід громади.

Ольга Дуганова говорить, що не відбудовуватиме стару сільраду. Домовилася з будівельниками про капітальний ремонт двоповерхового сільського клубу, який згорів три роки тому.

— На першому поверсі будуть клубні приміщення, актовий зал. А на другому — кабінети сільської ради, — каже голова.

Зараз ви читаєте новину «У сільраді згоріли документи на землю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути