четвер, 21 травня 2020 07:41

У Ростислава Комнатного не помітили запалення апендикса

Автор: RADIOTREK.RV.UA
  Ростислав Комнатний із міста Городок на Львівщині не дожив півтора місяця до свого 24-го дня народження. Вивчився на юриста, хотів працювати за фахом
Ростислав Комнатний із міста Городок на Львівщині не дожив півтора місяця до свого 24-го дня народження. Вивчився на юриста, хотів працювати за фахом

— Брат мучився від болю. А ми носилися біля нього й не знали, чим допомогти, — 39-річний Любомир Комнатний із міста Городок на Львівщині розповідає про брата Ростислава Комнатного, 23 роки.

Він помер у Городоцькій районній лікарні 27 квітня. За п'ять днів до того чоловік звернувся у приймальне відділення. Скаржився на різкий біль внизу живота і блювоту. Його відправили на амбулаторне лікування. Призначили ліки від здуття, клізму та знеболювальне.

Прооперували Ростислава, коли стан різко погіршився. За кілька годин після операції його серце зупинилося. Рідні чоловіка нарікають на лікарів. Кажуть, вони втратили час для порятунку. Вчасно не поставили діагноз — гострий апендицит, що ускладнився перитонітом (запаленням органів черевної порожнини. — ГПУ).

— Увечері 21 квітня в брата сильно розболівся низ живота, почав блювати. Думали, отруївся. Ліки йому не помагали. Вночі повезли у відділення "швидкої", — розповідає Любомир. — Ростислава навіть не оглянули нормально. Чергові медики подивилися на живіт і все. Думаю, мали хоча б прощупати. На око виключили, що це апендицит. Сказали, переїдання. Вкололи знеболювальне і скерували до сімейного лікаря. Радили здати аналізи.

На знеболювальних Ростислав протримався три дні. Відвідав сімейного лікаря, хірурга, здав аналізи, зробив УЗД і рентген черевної порожнини. Але апендициту теж не побачили.

— Кололи братові знеболювальне щогодини. Йому так боліло, що довше не витримував. Навіть після аналізів та обстежень його на стаціо­нар не забрали, знову відправили додому. Ростику зовсім погано стало. Шкіра почала синіти й укриватися плямами. Нам до лікарні — 500 метрів. За 5 хвилин були на "швидкій" машиною. На годиннику — близько пів першої ночі. До другої заповнювали історію хвороби, — додає Любомир. — А потім виявилося, що чергового лікаря немає на місці. Його приїзду чекали 2 години. В цей час я бігав по аптеках, щоб скупити необхідне на операцію. Бо й оперувати не було з чим. Багато втратили часу. Якби брату зразу поставили правильний діагноз і почали лікувати, міг би жити.

Ростислав Комнатний не дожив півтора місяця до свого 24-го дня народження. Вивчився на юриста. 22 квітня мав іти на співбесіду, аби влаштуватися на роботу за фахом.

Обставини смерті чоловіка вивчає комісія з області. Службове розслідування має визначити, чи дотримали лікарі протоколів, як вели медичні записи та чи правильно призначили план лікування й діагностики. Заступник директора з медичної частини Городоцької райлікарні Анатолій Матківський, який оперував Ростислава тієї ночі, поки що не бачить порушень у діях колег. У померлого був швидкий і непередбачуваний розвиток хвороби, каже.

— Коли пацієнт поступив, черговий лікар оглянув його. Відповідно до симптомів надали допомогу, зробили спазмолітики. Йому стало легше і він пішов додому, — говорить Анатолій Матківський. — Рекомендували наступного дня звернутися в поліклініку. Що було на амбулаторному обстеженні — мені невідомо. Але за три дні в нього активно розвинувся перитоніт. Чому так сталося — з'ясовуємо.

Чи діяли лікарі професійно, перевіряє й поліція. Вилучили всю необхідну документацію. Якщо доведуть провину, лікарям загрожує до двох років в'язниці.

Порушення й ненадання допомоги очевидні. Але серед медиків існує корпоративне взаємопокривання. Тому довести їхню провину буде складно. Хоча можливо, вважає адвокат Сергій Старенький, 46 років.

— Потрібно вилучити документи й провести експертизу. Хоча порушення очевидні. І винні мають нести покарання — кримінальну відповідальність і заборону практикувати. Що рівноцінно втраті професії, — каже адвокат.

Зараз ви читаєте новину «У Ростислава Комнатного не помітили запалення апендикса». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути