пʼятниця, 19 серпня 2011 00:00

У профспілок хочуть забрати санаторії

14 років товариство "Укрпрофоздоровниця" доводить, що всі його санаторії отримані у власність законно. Весь цей час чиновники намагаються повернути заклади у державну власність.

Зараз проти екс-голови "Укрпрофоздоровниці" 72-річного Едуарда Колесника порушені шість кримінальних справ. Його звинувачують у тому, що незаконно підписував договори оренди та відчудження профспілкового майна.

— Усі претензії базуються на тому, що слідчі вважають, що майно належить державі, — каже Григорій Лопатін, адвокат Колесника. — У нас є всі необхідні висновки того, що майно належить профспілкам, отримане законно. Однак держава постійно шукає зачіпки, аби його повернути. Дійшли до того, що Едуарда Олексійовича просто закривають в ізоляторі.

"Укрпрофоздоровниця" — один із господарюючих суб'єктів Федерації профспілок України. Товариство є лідером на ринку санаторно-курортних послуг в Україні. Володіє понад 80 лікувально-оздоровчими закладами у Ялті, Алушті, Євпаторії, Саках, Приазов'ї, Одесі, Миколаєві, Закарпатті, Прикарпатті, Моршині, Миргороді, Слов'янську, Хмільнику, Дніпропетровську, Харкові, Києві. Щороку там оздоровлюються близько 300 тис. осіб. Серед них майже 25 тис. іноземців із 50 країн світу.

У 1997 році відбулася перша спроба Фонду держмайна через позов до Вищого арбітражного суду визнати недійсними установчі документи ПрАТ "Укрпрофоздоровниця" з підстав включення до її статутного фонду майна Федерації незалежних профспілок України.

Тоді суд виніс вердикт: "Акціонерне товариство "Укрпрофоздоровниця" створено законно, підстав для визнання установчого договору про його створення та статуту недійсним немає... У позові відмовлено". За скаргою позивача це рішення було перевірено судовою колегією із перегляду рішень, ухвал, постанов Вищого арбітражного суду та залишено без змін.

У 2007 р. упевнитися у правильності прийнятого Вищим арбітражним судом вердикту вирішила й Генеральна прокуратура і направила касаційне подання на постанову Вищого арбітражного суду України від 17 червня 1997 року у справі за позовом Фонду держмайна до ФПУ, Фонду соцстраху, ПрАТ "Укрпрофоздоровниця" про визнання недійсними установчих документів. Верховний Суд України відмовив Генеральній прокуратурі у порушенні касаційного провадження з перегляду зазначеної справи 22.11.2007 р.

— У нас є науково-правові висновки Київського національного університету імені Тараса Шевченка, Національної юридичної академії наук імені Ярослава Мудрого, Інституту держави і права Національної академії наук імені Корецького, — каже Лопатін. — Усі вони говорять одне і те саме: держава не має ніяких прав на майно профспілок і закон на нашому боці. Однак це слідчих не зупиняє. Почали порушувати кримінальні справи.

Едуард Колесник — заслужений лікар, кандидат медичних наук, автор книжок про курортологію. До квітня 2011-го очолював "Укрпрофоздоровницю". 19 липня його затримали у Києві.

— Напередодні йому телефонував слідчий прокуратури Криму Нариман Веліюлаєв. Просив, щоб Колесник надав свідчення по санаторію "Курпати". Однак наступного дня сам приїхав до квартири і затримав Едуарда Олексійовича. Повіз його до Криму, — розповідає Григорій Лопатін.

З 19 липня до 9 серпня Едуард Олексійович просидів в ізоляторі тимчасового тримання Сімферополя. Зрештою, його відпустили під заставу у 200 тис. грн. Суд визнав затримання незаконним.

— Чотири рази суд його відпускав, а слідчі знову везли до ізолятора. Пояснювали, що його підозрюють в іншій справі. Проти Едуарда Олексійовича порушили шість справ: дві — по майну профспілок у Києві і чотири — у Криму. Йому закидають перевищення службових обов'язків, через які він завдав збитку державі. Але найцікавіше, що "Укрпрофоздоровниця" має свідоцтва про право власності на всі ці шість санаторіїв. Тобто товариство має повне право володіти, користуватися і розпоряджатися ними. Однак справи не закривають, продовжують розслідувати.

Зараз Едуард Колесник лікується. За три тижні в ізоляторі йому 35 разів викликали "швидку". У нього гіпертонічний криз, загострився цукровий діабет, підвищився артеріальний тиск.

 

Намагання Генеральної прокуратури позбавити Федерацію профспілок України контролю за багатьма санаторіями у Криму пояснюється бажанням влади звільнити дорогу землю під так званий проект "Кримської Анталії". Владу не зупиняє те, що це власність профспілок

Вадим Карасьов, політолог

Візити силовиків до офісу Федерації профспілок пов'язані зі спробами дістати контроль над оздоровницями у Криму. Ми бачимо конкретну боротьбу за профспілкову власність. Керівники Криму спершу заявили, що хочуть перевести власність профспілок у Криму під контроль Ради Міністрів. Тепер проти профспілок підключилася Генпрокуратура, ведеться жорстка інформаційна війна

Тарас Березовець, політолог

Спроби позбавити Федерацію профспілок України контролю над оздоровницями пояснюються прагненням чиновників загарбати профспілкове майно. Курорти, санаторії і решта — це конкретне майно, конкретні гроші. Влада в нашій країні переслідує матеріальні й фінансові інтереси. Ті, хто, грубо кажучи, очолює Федерацію профспілок, володіють ресурсом, який цікавить владу. Це типовий феодальний поділ влади, коли потрібно все забрати в одні руки

Олексій Голобуцький, політолог

Спроби уряду Криму домогтися контролю над профспілковими оздоровницями півострова мають на меті перерозподілити власність в автономії. Сьогодні ми спостерігаємо війну керівників Криму з профспілками. Їм потрібен їхній ресурс — земля, де розташовані санаторії

Олег Соскін, економіст

 

400

Понад стільки судових позовів було проти товариства "Укрпрофоздоровниця".

Чиновники різних рівнів намагалися повернути санаторії. Більшість судів програли.

100

Стільки судів тривають досі навколо майна "Укрпрофоздоровниці".

 

Зараз ви читаєте новину «У профспілок хочуть забрати санаторії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути