пʼятниця, 16 грудня 2011 08:40

"У нас із жінкою 30 кредитів. Кожен набрав десь на 40 тисяч доларів"

Автор: Фото надане членами корпорації ”Небеса”
  Харків’янин Володимир Бабак переконував прихожан вкладати гроші у його корпорацію ”Небеса”
Харків’янин Володимир Бабак переконував прихожан вкладати гроші у його корпорацію ”Небеса”

Щонайменше сотня жителів Харкова віддали свої заощадження Володимирові Бабаку і Олександрові Синенку. Продавали квартири, брали кредити.

— Із Бабаком я познайомилася у 17 років, на зустрічі з одним американським проповідником, — каже Оксана Томах, 35 років. — Володя запропонував разом збиратися, читати Біблію, не прив'язуватися до релігій. Говорили про Бога, добро і зло. Ми всі були однією родиною.

— Називали одне одного братами й сестрами. Ділилися останнім, бо ж студенти, жили по гуртожитках. Хто привезе продуктів від батьків, хто пустить до себе пожити, — додає 29-річна Марина Токар. — 2000-го Володимир прийшов і сказав: мені було видіння, Бог благословив на створення бізнесу. Ми всі, мовляв, працюватимемо разом, ніхто нікого не дуритиме.

Бабак заснував корпорацію "Небеса", яка виготовляла меблі.

— Нам подобалося працювати, — продовжує Марина Токар. — От тільки грошей не бачили. Вічно голодні, одне в одного жетончики на метро стріляли. Пересварилися із батьками. Ті не розуміли, як так можна — робити й нічого не мати. Усі гроші Володя вкладав у розширення бізнесу.

— За два роки сказав, що бачив нове видіння. Йому наказано займатися мережевим маркетингом: збудуємо піраміду та розбагатіємо, — розказує Оксана Томах. — Скинулися, купили Бабаку квартиру, джип "Тойота Ленд Крузер", його жінці — шубу. Володя казав, що нових вірян треба шукати серед багатих і він теж має виглядати багато. Бо ж заможний не повірить жебраку. Він так і виглядав, їздив то в Таїланд, то у Францію. А нам не було за що дітям цукерку купити.

— Гроші треба було вкладати і вкладати, — говорить Марина. — Ми торгували біодобавками і косметикою. Біодобавки — то звичайна крейда. Косметика — найдешевша, але в дорогій упаковці. Кожен із нас сам мав закупити мінімум на 215 євро. Володя пресував: несіть гроші, гроші. Хто не принесе — той осквєрньонний, із тим не розмовляв пастор і всі відверталися.

Віряни почали брати кредити у банках.

— Хто на стіралку, хто на холодильник, хто на плазмовий телевізор, – згадує третій парафіянин Спартак Джаффаров, 27 років. — Насправді нічого цього не купляли, все несли Бабаку. У нас із жінкою 30 кредитів. Кожен набрав десь на 40 тисяч доларів.

— Ми з чоловіком Ігорем жили у двокімнатній квартирі, — розповідає Яна Комишна, 30 років. — Одного дня він сказав: нас дурять. І пішов із секти. Усі його прокляли, ми розійшлися. Мене у секті почали жаліти. Бабак каже: перепиши житло на мене, а тобі віддадуть свою однокімнатну Крамаренки. Ще й доплатять. Я погодилася, пішла до нотаріуса, переписала, виселилась. А Крамаренки кажуть: ми передумали. Тоді і я все зрозуміла. Помирилася з чоловіком, зараз живемо на орендованій квартирі. Намагаємося все повернути.

— Далі була сексуальна розпуста, — опускає очі Оксана Томах. — Володя казав, що ми мусимо очищуватися через гріх. Як ти можеш покаятися, якщо не согрішив? Коротше, після богослужінь улаштовували оргії.

2008 року Оксана залишила корпорацію.

— Грошей не було, чоловік перепробував багато жінок. Мені увірвався терпець. Тоді мене почали травити. Казали, що я опинюся в дурдомі, необережно випаду з вікна або піду на панель. З квартири мене вигнали. Чотирьом синам сказали, що я — диявол. Зараз я завідую аптекою. Двох менших дітей, Сашка та Ваньку, забрала. А старші Микита й Олег досі живуть із чоловіком у секті.

Ошукані збираються у  більярдному клубі "Аргус", думають, як повернути гроші. Скаржилися до міліції.

— Ми встановили 15 епізодів. Дії мали організований характер, де був чіткий розподіл ролей і куди залучали довірливих громадян, а їхніми грошима заволодівали, — підтверджує Дмитро Федоренко з обласної міліції.

Володимир Бабак родом із міста Куп'янськ на Харківщині. Живе в обласному центрі в квартирі на шостому поверсі новобудови по вул. Івана Каркача. У помешканні відключений дзвінок.

— Їх постійно немає, — говорить сусідка. — З дружиною тільки ввечері приходять. Їхня донька у кардіологічній лікарні працює.

На телефонні дзвінки 51-річний Володимир Бабак відповідає рідко. Коли чує незнайомий голос, каже: "Ви помилилися".

— Та яка секта? — дивується 38-річний Олександр Синенко, якого називають дияконом. — Я економіст, юрист, маю кілька дипломів про вищу освіту, захищаю кандидатську дисертацію. Яка віра? Якщо люди хочуть щось віддавати, то це їхня особиста справа.

Зараз ви читаєте новину «"У нас із жінкою 30 кредитів. Кожен набрав десь на 40 тисяч доларів"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

23

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути