пʼятниця, 07 вересня 2012 06:00

У колонії Луценка всі в'язні мають мобільні телефони

31 серпня екс-міністра внутрішніх справ 47-річного Юрія Луценка перевезли зі столичного Лук'янівського СІЗО в Менську виправну колонію №91. У селі Мокошиному на Чернігівщині відбувають покарання колишні міліціонери, прокурори, судді, митники, СБУшники, МНСники. Луценко має відсидіти ще 2,5 року.

Контакти колишнього в'язня Менської колонії дає знайомий правозахисник.

— Меня зовут Сергей Владимирович, — представляється телефоном. Просить не вказувати прізвища. Каже, йому 44 роки. — Устраиваюсь на работу, буду продавать системы пожарной безопасности. Не хочу, чтобы коллеги шептались за спиной.

Сергій — з Одещини, колишній працівник Державтоінспекції. Відсидів чотири роки за перевищення службових повноважень і хабарництво.

— Якщо сказати коротко про колонію — це щось таке, ніби в армії опинився. Казенний одяг, державні харчі, тупі задачі. Найбільше голова в адміністрації болить, коли привозять нових в'язнів, — розказує. — Бо треба всіх розселити так, щоб не було конфліктів. Часто привозять групами. Наприклад, банду міліціонерів чи "беркутівців".

Спільники не можуть перебувати навіть в одному закладі, але ж не порозкидають правоохоронців по різних в'язницях. От адміністрація й думає — як банду розселити так, щоб вони не перетиналися.

Колонія має кілька секторів для різних рівнів ув'язнених. Є бокси з кухнями і євроремонтами. Там селять суддів, прокурорів, інших "чинів". Є сектори для таких, як я — рядових ментів, даїшників. Це кімнати на 15-20 ліжок, як казарми.

Контингент там специфічний, майже всі з вищою освітою. Тому ніяких татуювань чи блатного жаргону. Можна почути тільки матюки. Чефір не котирувався — ніхто не хоче вийти на волю без зубів. Більшість дбають про здоров'я — роблять зарядку, ходять у спортзал. Родичі передають гематоген, вітаміни, риб'ячий жир і борсучий — на всякий випадок, щоб туберкульозу не підхопити.

Якщо пишеш скарги, товариші проконсультують. Мені допомагав один колишній суддя, Сашко. Пояснював, що і як заведено в їхніх колах.

Я працював у цеху з виготовлення шлакоблоків. Розпорядок дня — як у всіх колоніях: підйом о 6.00, особиста гігієна, зарядка, сніданок. О 9.10 починаємо працювати. Триває до 15.00-17.00 — дивлячись, яка робота. З перервою на обід. Обідають у декілька заходів, бо в'язнів багато. Далі вільний час, о 19-й вечеря, а о 22.00 — відбій.

Більшість охоронців — нормальні мужики. Але трапляються й відверті гниди. Підійде й казатиме: "Що, ментяра, догрався?". Пару раз одному такому хотів дати в морду. Але суддя відговорив.

Годують кашами з якимось салом або смердючим жиром, овочами. Картопля буває рідко.

Усі в'язні мають мобільні телефони. Адміністрація на це закриває очі. Просять тільки, щоб ховали.

Донеччанин 45-річний Віталій Омельченко сидів у Менській колонії з липня 2003-го по липень 2007 року — за завдання тілесних ушкоджень співробітникам міліції та зберігання наркотиків. Зараз має адвокатську практику.

— Там є "чорні" й "білі". Останніх оберігає адміністрація за вказівкою вищих чиновників. Їх на роботу не ставлять. Або дають особливі завдання. "Чорні" працюють на виробництві: шиють рукавиці, господарські сумки. Я тягав вугілля.

Є дві системи житла — казармова і кубрична. У казармі приблизно 60 чоловік сплять на двох'ярусних ліжках. У кубриках можуть бути кімнати на двох-трьох. У них своя білизна, свій харч. За свої гроші роблять ремонти. Це проходить як спонсорська допомога. Є і віп-кубрики. Якщо 10 років тому були з телевізорами, то я не здивуюся, якщо зараз є із джакузі.

До тих, хто пише скарги, викриває, не платить адміністрації — ставляться як до військовополонених.

За гроші в цій колонії можна отримати все. Я собі на день народження дістав пляшку коньяку.

Зараз ви читаєте новину «У колонії Луценка всі в'язні мають мобільні телефони». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути