Ексклюзиви
середа, 02 квітня 2008 07:09

У центрі Києва поранено двох людей

Обідньої пори в понеділок із заводу "Електроприлад" лунали десятки пострілів. Конфлікт стався біля заводської прохідної, що на вул. Глибочицькій, 17. Очевидці кажуть: стріляли з мисливської зброї. Двох людей було поранено.

Невідомий охоронець вистрелив і влучив у живіт перехожому. Потерпілому на вигляд років 25. Кореспондент "ГПУ" бачив, як поранений упав на дорогу, він лежав непритомний. Світлий светр в районі живота був закривавлений. Чоловік спершу зблід, а за кілька хвилин його обличчя позеленіло. Люди підносили нашатир, перевіряли пульс. Хвилин за 20 приїхала "швидка". Ще за 5 хв медики забрали потерпілого з місця пригоди. Та ж "швидка" забрала ще одного чоловіка. Охоронці у сірих захисних куртках, які сиділи на даху заводської будівлі, кинули зверху шматок мармурової плитки і влучили чоловікові в голову.

— Група з п"яти наших робітників підійшли до будівлі заводу о 13.00. Ці бандити почали в нас стріляти з адміністративного корпусу. З даху полетіли шматки плит і каміння, — розповідає "ГПУ" Володимир Лук"яненко, 54 роки, працівник "Електроприладу". — Ми знайшли дві гільзи 12-го калібру. Здається, стріляли з мисливської зброї.

Територію заводу з минулого четверга контролюють півтори сотні охоронців приватної запорізької фірми. Їх найняло комерційне підприємство "Експедиція-XXI". Керівники останнього кажуть, що є власниками 65% акцій "Електроприладу".

— Та це ж — справжні рейдери. У них — усього 33 відсотки акцій нашого заводу, — каже "ГПУ" Анатолій Подвойський, 62 роки, працівник "Електроприладу". — Ми змушені стояти через них на вулиці. Вдома — сім"ї, які нема чим годувати. Зарплату нам не дали, із приміщення — вигнали. Зранку охоронці винесли на дах плити й каміння. Вони спостерігали звідти за нами.

За годину до стрілянини кореспондента "ГПУ" не впустили до Михайла Єфіменка, якого "Експедиція-XXI" призначила новим директором "Електроприладу".

— Начальник не желает с вами разговаривать, — відповів охоронець, прочинивши металеву заводську браму.

П"ять міліцейських машин із Шевченківського райвідділу та ще одна "швидка" приїхали на вул. Глибочицьку через 20 хв після того, як забрали двох поранених. Охорона спробувала вивести із території заводу невизнаного колективом директора Михайла Єфіменка. Робітники кричали на нього, обзивали бандитом і фашистом.

Охоронці кинули шматок мармурової плитки і влучили в голову

— Ти в кого стріляєш, падла? — кричав йому натовп.

Єфіменко підходив до автівки в оточенні трьох охоронців. Коли йшов сходами, наступив на потовчене скло й бетонний уламок. Послизнувся і впав обличчям на асфальт. Розбив голову й ніс, текла кров. Єфіменка забрала друга "швидка".

Начальник Шевченківського райвідділу міліції Петро Мірошниченко прибув на місце пригоди, коли стрілянина стихла.

— Що ж ви нікого не забираєте? Тут у людей стріляли, — каже йому жінка.

— Правильно, они отстреливались, — каже Петро Мірошниченко, 50 років. — Они защищались.

Люди розповідають, що вперше завод намагалися захопити тиждень тому.

— Тоді, в понеділок, міліція вигнала бандюків. А в середу приміщення знову захопили. Всіх вигнали із заводу. А завтра вони мене з квартири виженуть? — каже Оксана Лилик, 49 років. Жінка працює на "Електроприладі" з 1976-го.

Юрій Кисляковський, 71 рік, відсторонений "Експедицією-XXI" директор "Електроприладу", керує підприємством з 1979-го. У коментарі "ГПУ" він назвав прізвище одного з нинішніх міністрів, який нібито підтримує захоплення заводу.

За словами директора, "Експедицію-XXI" створили з фірм "Київська Русь-МДС", "Магістр консалтинг" і товариства "Вінброк". Завод давно судиться з ними.

— П"ять років тому ці фірми якось скупили у працівників 33 відсотки акцій. За одну платили по 5, 10, 20 гривень. Хотіли купити контрольний пакет, але не вийшло, — каже Кисляковський.

"Експедиція-XXI" заявляє, що має всі документи, що підтверджують їхнє право власності на завод.

Серед працівників "Електроприладу" ширяться чутки, що заводські споруди на вул. Глибочицькій знесуть, а на їх місці побудують готельний комплекс.

Зараз ви читаєте новину «У центрі Києва поранено двох людей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути