пʼятниця, 25 травня 2012 05:00

"Тварини вже виздихують, скоро і ми почнемо"

— Тут нереально жити. Такий ядучий сморід, що задихаємося. Худоба вже дохне на очах, — розповідає львів'янин 45-річний Василь Яйко.

Василь Ярославович — колишній міліціонер. Зараз на пенсії. З дружиною, сином і донькою живуть у хаті на вул. Старознесенській, 155 на околиці міста. Двоповерховий будинок із червоної цегли звели нещодавно, стіни досі не штукатурили. Поряд, у старій хаті, облаштували хлів. 16 травня там здохло порося, двоє гусей і курка.

— Того дня на світанку я виїхав по справах. О шостій ранку жінка дзвонить: "Вертайся назад — у дворі страхіття робиться". Приїжджаю, смердить так, що дихати нічим. Тримісячне порося вже дохле, курка, гуска та гусеня теж лежать. Ще двох гусенят жінка відпоїла, вони відійшли. Собака геть неадекватний, вуха й хвіст висять, з рота слина тече, — згадує 16 травня. Гладить чорного з жовтими плямами пса. — Жінці теж погано стало. Я викликав міліцію, ветслужбу, еменесників.

Показує загорожу. Там ходять жовті гусенята породи холмогор.

— Це не вперше птиця дохне, — додає. — Дві неділі тому жінка випустила гусака з клітки. Він навіть до корму не добіг, забив крильми, зашипів і дійшов.

— У нас тут склалася надзвичайна ситуація, — на тин Яйків спирається 38-річна Тетяна Жежнич у синій вітрівці. Вона із сусідньої вул. Богданівської. Принесла стос документів. — Уже до всіх депутатів міськради ходили, до мера, прокуратури. Результату жодного, одні відписки. Ми нікому не потрібні. Тварини вже виздихують, скоро і ми почнемо. Все від того "Ензиму". Кажуть, він зливає в каналізацію таку хімію, що від випарів голова крутиться. Вони, певно, вночі зливають, бо смердить найбільше вранці. У нас уже нема такого поняття "провітрити хату". Вікна не можемо відкрити ні зранку, ні ввечері.

Місцеві вважають, сморід іде від заводу "Ензим". Він — за 2 км від вул. Старознесенської, виготовляє сухі й пресовані дріжджі, органічні добрива. Завод працює з 1994 року, в Україні є монополістом своєї галузі.

— Ми маємо на руках усі документи, які дають право нам працювати, — говорить 32-річний Микола Шустер, начальник очисних споруд "Ензиму". — Неправда, що поширюємо неприємні запахи. Наші очисні споруди відповідають сучасним світовим вимогам. Сморід у Львові не тільки на Старознесенській. Причини його інші. Чув припущення чиновників, що все це може бути через утворення надлишкового аеробного мулу на міських очисних спорудах.

Депутати міськради створили екологічну комісію, яка має перевірити "Ензим".

— Останній раз роботу цього заводу досліджували 2007-го, — розповідає депутат міськради Віра Лясковська, 73 роки. — Тоді створили спеціальну робочу групу. Виявили ряд порушень. Допустимі границі викидів були перевищені у декілька десятків разів. За неправомірне використання підземних вод навіть кримінальну справу відкрили. У них на це ліцензії не було. Та й зараз, думаю, нема. Але за всі ці роки жодні відповідні органи не зробили ніяких дій. Ще й дивним чином із закритого акціонерного товариства "Ензим" став приватним підприємством. На свою територію нікого не пускають.

Зараз ви читаєте новину «"Тварини вже виздихують, скоро і ми почнемо"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

16

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути