Ексклюзиви
середа, 17 листопада 2010 10:47

Троє немовлят померли в селі за місяць

  Світлана Самкова із села Косарі Кам’янського району на Черкащині  показує упаковку від дитячої суміші
Світлана Самкова із села Косарі Кам’янського району на Черкащині показує упаковку від дитячої суміші

У селі Косарі Кам'янського району на Черкащині менш як за місяць не стало трьох немовлят. Близнюки Максим і Вадим Самкови, яким виповнився місяць, померли минулої п'ятниці. Медики підозрюють отруєння молочними сумішами. Санепідемстанція перевіряє також воду в криницях на вміст нітратів.

— У три часа ночі в п'ятницю розкричався Максим, — згадує мати близнят 29-річна Світлана Самкова. — Я на руки його, а воно кричить без упину, аж захлинається. Дивлюся, починає синіть. А через кілька хвилин обм'якло. Чоловік Сергій побіг до сусідів визивать "скору". Десь за півчаса приїхали, фельдшер подивилася на дитину, каже: вона мертва, треба визивать міліцію. А друге дитя нормальне, завтра поїдете до дитячого лікаря, оглянуть усе рівно треба.

Світлана Самкова та Сергій Салій, 25 років, живуть у цивільному шлюбі. Їхня хата — край села Косарі, що за 5 км від райцентру Кам'янка. У Світлани від першого шлюбу є дочка 4-річна Юлія. Чоловік працює на пилорамі, дружина до вагітності була різноробочою на Косарському спиртозаводі.

О восьмій ранку у вівторок під'їжджаю до їхнього обійстя. Біля хати, на криниці, лежать дитячі іграшки-брязкальця, стоїть старий візок.

— Тієї ночі після смерті дитини міліція до нас приходила, дивилися малого, чи немає на тільці травм. По сусідах ходили. Мабуть, питали, чи ми нормальні, — розказує Сергій Салій. — До ранку роз'їхались усі, а ми осталися з дітьми — одним мертвим, другим живим. Що робить, куди бігти?

О 7.00 Сергій із тілом сина разом із сусідом поїхав до міста Сміла до судмедексперта. Світлана з другим хлопчиком, Вадимом, — до дитячої райлікарні.

— У лікаря Вадим уже тривожив мене, плакав увесь час, синюватим ставав. Лікар подзвонив у Черкаси за реанімацією. Через час приїхали спеціалісти з області. Я з кабінету вийшла, а вони щось робили коло малого. Потім один вийшов і сказав, що спасти не вдалося. Я подзвонила Сергієві. Кажу, щоб їхав забирать і мертвого Вадима.

Хлопчики у Світлани народились недоношеними, важили 1700 г і 1910 г. За місяць поправилися до 2440 і 2600 г. Молока у породіллі не було. Годувала молочними сумішами "Малютка". Пачки за 26 грн вистачало на три дні. Суміш купували в Кам'янці, Смілі.

Наступного дня працівники санепідемстанції забрали на експертизу решту молочної суміші, пляшку з готовою рідиною, якою годували дітей, воду з криниці.

— З дітьми до цього все було нормально, лікарі казали, що вагу набирають добре, — говорить батько. — Якби проблема була з водою, то не могло ж це статься зразу із двома дітьми. Юля змалку п'є, і нічого.

За чотири хати від сім'ї живе баба Світлани — 68-річна Тетяна Ткаченко. Каже, доля в її роду така нещаслива.

— Свєтину маму, мою дочку Валю, вбили бандити, — говорить Тетяна Захарівна. — Свєті було 5 років, Валя робила в сусідній Олександрівці на заправці. Гроші пішла здавать у сберкасу і пропала. Шукали дев'ять місяців. А потом случайно хтось у лісі гриби збирав, неподалік тої заправки, і під гіллям натрапив на труп дочки. Винних так і не знайшли. Отак і тут. Діти померли не через халатність батьків. І шо думаєте, найдуть винуватого? Попишуть у газетах, покажуть по тілівізору, на тому й точка. Я помагала глядіть діток, гроші давала, бо ще не получила Свєта допомогу на дітей. Легше дитину виглядіть, чим оформить на неї всі бомажки.

У Косарях три тижні тому помер чотиримісячний син Галини Денисенко, 21 рік.

— Як завжди, полягали ввечері з чоловіком Сашком спати, — розповідає мати. — Погодувала я Олежку маночкою — молока в грудях мало було. До ранку не прокидались. А часов у вісім взяла на руки сина, а він не ворушиться, тільки теплий іще. Судмедексперт сказав, що за три тижні дасть висновки, від чого помер. Завтра їхатимемо до експерта. Кажуть, у Свєти воду на аналізи брали, в нас — нє.

Головний лікар санепідемстанції 66-річний Анатолій Колосков каже, причину смерті визначить судмедекспертиза.

— Ми взяли зразки молочної суміші, води. У суміші виявлено кишкову паличку. Але чи вона була там ще із заводу, чи вже виникла під час зберігання, не можна встановити. Пачка ж розпечатана, а нової, в упаковці, не було.

У санепідемстанції кажуть, що у селі 80% криниць забруднені нітратами. У деяких їх вміст перевищує норму в 10–14 разів.

Світлана та Сергій чекають висновків судмедекспертизи. Якщо виявиться, що діти померли через суміш, то подаватимуть до суду.

Зараз ви читаєте новину «Троє немовлят померли в селі за місяць». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути