пʼятниця, 07 серпня 2009 08:19

Тимофій Ріхтерс тримав у полоні матір і вітчима

Майже місяць тримав матір у неволі вінничанин 21-річний Тимофій Ріхтерс. Вимагав відмовитися від квартири. Жінка написала довіреність, але померла від крововиливу.

— Тіму на руках носили, але гени взяли своє, — каже 46-річний Едуард Унгурян, вітчим Тимофія. — Його дід і батько — німці, були бандюками. Батько Павло карманніком був, помер у тюрмі від туберкульозу.

Тимофій народився у сім"ї Наталії і Павла Ріхтерсів. Коли дитині було 1,5 року, батьки розлучилися. Мати, якій на той час було 28 років, вийшла заміж за Едуарда Унгуряна. Оселилися в будинку вінницького мікрорайону Старе місто. Жінка працювала пакувальницею на хімзаводі, чоловік — художником.

— Тіма жив із бабусею Галиною Гриндуль, матір"ю Наталі, — продовжує Едуард Унгурян. — Мешкав з нею у трикімнатній квартирі окремо від нас.

По закінченню дев"яти класів Ріхтерс отримав фах офіціанта-бармена. Однак жив за рахунок хворої на рак бабусі. Захопився наркотиками. Сусіди згадують, що вона давала онуку гроші, просила купити ліки. Тимофій брав, але приносив пігулки, які не допомагали. Гроші витрачав на себе. Позаторік пенсіонерка померла. Тимофій вирішив продати квартиру.

— Ідею перепродати квартиру бабушки підкинув знакомий Діма Миронюк, — розповідав згодом Тимофій у суді. — Збиралися купити бус під маршрутне таксі або автомобіль. Хотіли заробити грошей. Я погодився. Десь через два місяці після смерті бабусі я з братом Діми Вовою Миронюком вирішили умовити маму переписати на мене квартиру.

Переписувати помешкання на сина Наталія Унгурян відмовилася. Тоді Тимофій її викрав. Закрив у квартирі друзів. Із вітчимом спілкуватися не давав.

— Перед викраденням я знайшов на столі записку від Наталії, — розказує Едуард Унгурян. — Вона писала, що якийсь час поживе з сином та майбутньою невісткою. Але то була брехня. Через два тижні з"явилася вдома. Розповіла, що все переписала на сина.

Після продажу квартири Володимир Миронюк собі узяв $30 тис., ще 3 тис. дав брату Дмитрові. Ріхтерсу дістався лиш спортивний костюм і мобільний телефон. Підговорили Тимофія ще раз викрасти матір. Разом із вітчимом. Змусили переписати ще й будинок, що на вул. Димитрова, 17а.

— Нас вивезли в село Рижавка Жмеринського району, що за 75 км від Вінниці, — згадує Едуард Унгурян. — Тіма погрожував убити. Змушував мене копати собі могилу. Обіцяли розстріляти, якщо не підпишемо довіреність. Я таки підписав.

За Наталією й Едуардом наглядав Микола Пахнющий. Жінці стало зле, однак їй не викликали "швидку".

— Коли Наталя дізналася, що квартиру матері продали, у неї стався інсульт, — каже Едуард. — У неї відказали ноги, але нас ще протримали два тижні. 20 жовтня 2007 року жінка померла у мене на руках.

Після смерті дружини Унгурян утік із полону. Дійшов до Вінниці. Пасинок уже продавав його будинок сусідам. Просив $30 тис. Однак ті відмовилися від угоди, коли дізналися правду. Едуард Унгурян поскаржився міліції, проти Тимофія порушили кримінальну справу.

Змушував мене копати собі могилу. Обіцяли розстріляти, якщо не підпишемо довіреність

— Коли тривало слідство, я півроку жив на кладовищі у Вінниці. Боявся, що Тіма з дружками мене вб"є. Там і працював — вибивав портрети на пам"ятниках. Міліціонери пропонували мені охорону. Казали, можуть посадити в камеру, щоб бути подалі від пасинка.

За скоєне Тимофій Ріхтерс отримав 10 років в"язниці, Дмитро Миронюк — шість. Володимира Миронюка розшукують, Микола Пахнющий фігурував як свідок.

Едуард Унгурян повернувся у будинок. Працює на будівництвах.

— Страшно, — каже. — Після вироку Тіма крикнув мені: "Я тебе вб"ю!"

Зараз ви читаєте новину «Тимофій Ріхтерс тримав у полоні матір і вітчима». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути