вівторок, 27 квітня 2010 07:04

Священики побилися під церквою

Автор: фото: Богдан БОНДАР
  Міліціонер із Липовецького райвідділу бере свідчення у настоятеля храму Павла Кучерука. Священик розказує, як його били. Тримається за серце. Під час бійки йому стало зле. Попід стінами храму стоять вірянки, які підтримують Київський патріархат
Міліціонер із Липовецького райвідділу бере свідчення у настоятеля храму Павла Кучерука. Священик розказує, як його били. Тримається за серце. Під час бійки йому стало зле. Попід стінами храму стоять вірянки, які підтримують Київський патріархат

24 квітня під час уранішньої літургії до церкви преподобного Дмитра Солунського в селі Росоша Липовецького району на Вінниччині зайшли 12 священиків Української православної церкви Київського патріархату. Із ними — 20 вірян. Вимагали, аби настоятель протоієрей Павло Кучерук ішов геть.

— Отець Павло відмовився, то ці батюшки виволікували його за волосся з храму, — говорить парафіянка 60-річна Ніна Шумник. — Мене Віталій Лавриненко у бік ударив. Галині Юрченко лоба розбили. Валя Присяжнюк, їй 63 роки, в лікарні зі зламаною ключицею. Батюшки у неділю мають у своїх церквах молитися. Чого вони престол залишили і приїхали нас бити?

Віряни УПЦ КП Олена Супрун, Надія Мазуренко, Євгенія Гарбюзюк, Ніна Проценюк із юристом єпархії Сніжаною Чубенко залишилися у приміщенні. Решта їхніх колег стояли на ґанку.

У січні 2010 року отець Павло Кучерук перейшов із Київського патріархату до Московського. 825 вірян це підтримали, а 100 осіб залишилися при Київському. Сторони доводять, що храм належить їм, бо вони його будували.

— У селі є одна руська церква. Ми собі строїли українську. Нас батюшка 16 років учив одному, а тепер переходить на друге. Навіщо він розколов село? — говорить Лідія Пуздерко. — Ми церкву собі построїли і хочемо, щоб там по-українськи правилося. Нічого по церковно-слов"янському не понімаємо.

— У селі є 20 людей, які підтримують націоналістичну точку зору. А церква не може бути націоналістичною, вона Божа, — говорить священик Павло. — Чекав об"єднання церков 2006 року, але цього не сталося. То вирішив перейти у лоно канонічної церкви. Бо Київського патріархату не визнають у жодній країні. Наші прихожани їздять у монастирі, їх не приймають, бо розкольники.

Нас батюшка 16 років учив одному, а тепер переходить на друге

Під"їжджає архієпископ Тульчинський і Брацлавский УПЦ МП Іонафан. Прямує до храму. Священики Київського патріархату на ґанку стискають кулаки. Починається бійка.

Сутичку припинили після того, як із храму пішов густий дим. Жінки всередині підпалили поминальні книжки вірян Московського патріархату, кидали у вогонь молитовники російською мовою. За 10 хв. приїхали пожежники та міліцейський спецпідрозділ "Титан". Міліція відтіснила людей із ґанку, оточила церкву, впустила всередину пожежників.

Двері до храму правоохоронці забили, опечатали. Якій громаді належатиме церква, вирішуватиме суд.

— Мені дуже боляче, бо це наші брати й сестри, — говорить владика Іонафан. —  Після бійок ми поговорили з тими священиками. Вони нормальні люди. Трохи емоційні, але це наші брати, з якими можна говорити. Усі ми стали жертвами політичної афери.

Зараз ви читаєте новину «Священики побилися під церквою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути