понеділок, 29 травня 2006 14:58

"Щурі нападають уже на наших онуків"

Автор: фото: Володимир Борисов
  Мешканці будинку №24 на вулиці Космонавтів у Костянтинівці самотужки не можуть дати ради навалі щурів
Мешканці будинку №24 на вулиці Космонавтів у Костянтинівці самотужки не можуть дати ради навалі щурів

90-квартирний будинок на вулиці Космонавтів, 24, що в місті Костянтинівка на Донеччині, побудували 38 років тому. Тоді нову "хрущовку" за кілька місяців заселили молоді родини. Це було елітне житло у перспективному районі міста. Нині тут мешкають переважно пенсіонери. Їх трохи більше двохсот.

Три роки тому від будинку майже перестали відвозити сміття. Зібралася ціла гора мотлоху. Жителі скидають непотріб біля баків, але сміття вивозять дедалі рідше. Бували часи, коли сміттєва купа сягала другого поверху.

Згодом там завелися щурі. Відтоді жителі будинку на Космонавтів утратили спокій. Майже щодня вони бачать зграї величезних пацюків, які снують під ногами у перехожих.

— У нас один щур зробив кубло прямо на балконі, — розповіла "ГПУ" Лідія Сіренко, 59 років, з 14-ї квартири. — А ми ж мешкаємо на п"ятому поверсі. Ми так намучилися, щоб його витурити. Щур нападав на чоловіка, мало не загриз кота. Ледве здихалися. І такі тварюки з"являються час від часу в кожного з нас.

Бували часи, коли сміттєва купа сягала другого поверху

Однак ці проблеми були лише передісторією до двох жахливих випадків, які довелося пережити мешканцям будинку за останні півроку. Обидва якимось містичним чином сталися у квартирі N17. До минулого грудня там самотньо жив 47-річний Валентин Сергун. Сусіди почали помічати, що Валентин не виходить на вулицю. За кілька днів відчули трупний запах. Коли міліціонери вибили двері, то побачили, як тіло Валентина гризли десятки щурів. Лікарі встановили, що чоловік помер від серцевого нападу.

У січні із заробітків повернувся 38-річний Андрій Голова. Він колись мешкав у квартирі N6. 10 років тому Голова разом з дружиною та дитиною виїхав на заробітки до Росії. Коли повернувся у рідну Костянтинівку, нікому із сусідів не пояснив, куди поділися дружина та син. Ті бачили, що у Андрія щось там не склалося, й особливо не допитувалися.

— Йому й тут не пощастило, — каже Лідія Сіренко. — Приїхав, а в його квартирі живуть уже інші люди. У шосту квартиру поселилася молода родина, яка саме затіяла капітальний ремонт.

Заробітчанинові не лишалося нічого іншого, як поселитися на сходовому майданчику. Мешканці будинку підгодовували чоловіка, виносили йому теплий одяг у люті морози. Час від часу чоловік навідувався до ЖЕКу, просив виділити йому хоч якесь житло. 6 травня Голова отримав ключі від сімнадцятої квартири, колишнього житла Валентина Сергуна. Його попереджали про жахливу смерть попереднього господаря, але той махнув рукою.

— Бідолаха лише одну ніч там переночував, — каже Лідія Сіренко. — Він заснув, а вночі з нір виповзли щурі і загризли його.

Мешканці будинку помітили, що Андрій не виходить з квартири, аж через тиждень. Викликали міліцію. Коли правоохоронці з сусідами зайшли до квартири, мало не зомліли: щурі впевнено порядкували з тілом мерця. Скрізь по стінах засохла розбризкана кров. Коли торкнулися тіла, зі шлунка виповз 30-сантиметровий пацюк. Андрія одразу накрили покривалом.

— Я коли побачила, як тіло виносили, мене знудило, — сказала сусідка Вікторія Мансурова. — В Андрія випадали по дорозі внутрішні органи.

Бідолаха лише одну ніч там переночував

Причину смерті визначили таку саму, як і у Валентина. Проте мешканці кажуть, що Андрій був хворий на епілепсію, в нього міг статися напад.

Зараз квартиру N17 знову закрили. Вона порожня. Проте щурі й далі там розмножуються і лякають мешканців. За раз доросла самка приводить до 12 щуренят. І за рік може ощуритися 8 разів.

Кажуть, що притулок щурі знаходять у купах сміття та в залишених власниками квартирах. У чотирьох квартирах — 15-й, 16-й, 17-й та 18-й — люди давно вже не живуть. Саме там гризуни і розмножуються. Мешканці понаписували листи до міського голови і прокурора: вимагають, щоб їхній будинок урятували від щурів і заселили порожні квартири.

— Ми боїмося випускати дітей на вулицю, — сказала "ГПУ" Вікторія Мансурова, 58 років, жителька квартири N26. — Щурі нападають уже на наших онуків. Це просто жах. І ніхто не хоче нам допомогти.

У санепідемстанції Костянтинівки "ГПУ" пояснили, що гризунів вони не знищують. Зайти до закритої квартири без дозволу власника не дозволяє ЖЕК. Єдине, що може зробити місцева влада, — прибрати смітник.

За кілька десятків метрів від будинку на вулиці Космонавтів розташований дитячий садок "Попелюшка". Десятки молодих мам щодня відводять туди своїх малюків.

Зараз ви читаєте новину «"Щурі нападають уже на наших онуків"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути