четвер, 10 червня 2021 07:10

Шестикласник загинув у водоспаді

12‑річного Артема Прадєда-Янчака поховали у Львові 4 червня. Хлопець загинув у водоспаді в селі Кам'янка 2 числа.

Групу із 44 шестикласників супроводжували троє вчителів та двоє батьків. Артем хотів зробити селфі, послизнувся на камені й полетів у воду.

— Все сталося за секунду. Ніхто не встиг зреагувати. Близько 12:00 вчителька подзвонила й розповіла про нещастя, — каже Тетяна Іванів, директорка спеціалізованої школи №82. — Хлопчик був дружелюбний, активний.

Артем зачепився рукою за повалене дерево й повис під семиметровим каскадом води. На крик учителів збіглися місцеві, принесли драбину й намагалися врятувати хлопця — марно. Вивільнити його руку змогли тільки рятувальники, розповідає місцевий 21‑річний Роман. Прізвища не називає.

— Спочатку не могли розгледіти, де він. Висів на дереві між камінням і потоком води, зачепився рукою. Був головою догори. Поставили драбину. Вчитель його тримав, ми пробували витягти руку. Не вдавалося, — говорить чоловік. — Певно, школяр сильно грудьми забився. Були сині, коли його витягли. Про те дерево керівництво парку знало, але нічого з ним не зробили.

Місцеві кажуть, на водоспаді й раніше травмувалися люди. Звинувачують керівництво парку в неналежному ставленні до техніки безпеки. Поблизу небезпечного місця водоспаду стоять металеві стовпчики з дротом. На землі напис фарбою: "Стоп". Табличка із застереженням про слизьке каміння — на протилежному боці водоспаду.

Парк Сколівські Бескиди, на території якого розташований водоспад, перебуває в підпорядкуванні державного агентства лісового господарства.

Там вважають, що заходів безпеки біля водоспаду достатньо. А трагедія сталася через необережність школяра та недогляд тих, хто його супроводжував.

— Установлено тросове загородження і написано "Стоп", за яке переходити заборонено. Але хлопець чомусь опинився в небезпечній зоні, — розповідає Василь Бандерич із державного агентства лісового господарства.

Комісія з питань надзвичайних ситуацій вирішила поставити додаткові стовпці та попереджувальні таблички. Освітян зобов'язали провести додаткові інструктажі з техніки безпеки. Доступ до водоспаду не закрили. Винуватця трагедії встановлюють слідчі.

На час слідства екскурсії на водоспад мали б припинити. Це в компетенції прокуратури. Відкрити локацію можна лише після перегляду всіх норм безпеки й усунення недоліків, каже адвокат 47‑річний Сергій Старенький.

— Відповідальність педагогів була б у випадку, якщо повели б дітей у не облаштоване для екскурсій місце. Або коли бачили, що дитина перебуває в небезпеці, але не відреагували на це. Решта — відповідальність адміністрації, — говорить адвокат.

Зараз ви читаєте новину «Шестикласник загинув у водоспаді». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути